Με πολλές επιφυλάξεις από τις οργανώσεις των Αστυνομικών άρχισε σήμερα στη Βουλή και στην Επιτροπή Νομικών η συζήτηση του νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο θα τοποθετούνται κάμερες στις στολές Αστυνομικών πρώτης γραμμής και στα περιπολικά, με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο και την υπεράσπιση πολιτών από τυχόν κακές συμπεριφορές μελών της Αστυνομίας.

Ως μη ρεαλιστικό χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο ο κλάδος Αστυνομικών Σώματος Ισότητα, με τον πρόεδρο του κλάδου Νίκο κλάδου Νίκο Λοϊζίδη να σημειώνει ότι «αν ψηφιστεί ως έχει το νομοσχέδιο ο αστυνομικός θα μοιάζει με σκηνοθέτη σε χολιγουντιανή ταινία».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες δύσκολα θα μπορούν να ανταποκριθούν σε πρόνοιες του νόμου. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι για την ενεργοποίηση της κάμερας θα πρέπει να ρωτηθεί ο πολίτης πρώτα, θα πρέπει να διαπράττεται στη σκηνή ποινικό αδίκημα ή θα πρέπει να πρόκειται για επιχείρηση υψηλού κινδύνου.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αστυνομικών Κύπρου, Λευτέρης Κυριάκου ανάφερε ότι η όλη φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν τους βρίσκει αντίθετους, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις σε πτυχές που χρήζουν μελέτης πριν εφαρμοστεί για να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε σοβαρές υποθέσεις οι οποίες πιθανόν να καταχωριστούν ενώπιον Δικαστηρίου.

Βουλευτές ήγειραν επίσης διάφορα νομικά ζητήματα όπως μια πρόνοια που εισήχθη στο νομοσχέδιο μετά από παρατήρηση της Επιτρόπου Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι το τεκμήριο θα πρέπει να καταστρέφεται εντός 30 ημερών. Τέθηκε το ερώτημα τι γίνεται εάν το τεκμήριο αυτό καταστραφεί και κάποιος πολίτης καταγγείλει Αστυνομικό μετά από δύο ή τρείς μήνες.

Η ηγεσία της Αστυνομίας πάντως επιχειρηματολόγησε σήμερα υπέρ των αλλαγών, λέγοντας ότι θα ενισχυθεί καλύτερα η αστυνόμευση και θα προστατευτούν τα μέλη της Αστυνομίας από κακόβουλες καταγγελίες, αλλά και οι πολίτες στα πλαίσια εξιχνίασης μιας υπόθεσης.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Νομικών Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε όπως η συζήτηση επαναληφθεί σε επόμενη συνεδρία που θα γίνει στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να δώσει εξηγήσει για όλες τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν.