Μία από τις θερμότερες μέρες των τελευταίων δεκαετιών αναμένεται να βιώσει σήμερα μεγάλο μέρος της Ευρώπης Στη Γαλλία, εκδόθηκαν κόκκινες προειδοποιήσεις, για πολλές περιφέρειες. Ιδιαίτερα θερμή, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους σαράντα βαθμούς, αναμένεται να είναι η σημερινή μέρα, στην δυτική Γαλλία.
Στη Βρετανία αναμένονται, σήμερα και αύριο, ρεκόρ ψηλών θερμοκρασιών, που θα καταρρίψουν την πιο ψηλή θερμοκρασία, που είχε καταγραφεί στο Κέιμπριτζ, το 2019 και ήταν 38.7 βαθμοί κελσίου. Ήδη, οι επιβάτες των τρένων κλήθηκαν να αποφύγουν τα ταξίδια, αφού, λόγω της ζέστης, αναμένονται μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.
Στην Πορτογαλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι, εξαιτίας του καύσωνα, την τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 659 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι.
Στην Ισπανία, το Ινστιτούτο Υγείας ανέφερε ότι έως το Σάββατο, τουλάχιστον 360 θάνατοι, από τις δέκα του μήνα, αποδίδονται στον καύσωνα. Χθες, σε ορισμένες πόλεις, η θερμοκρασία έφτασε στους 42 βαθμούς, αλλά η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένει υποχώρηση του καύσωνα από αύριο.
Στην Ιταλία, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, σε πολλές επαρχίες, τις επόμενες μέρες.
Στην Ολλανδία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε «Εθνικό Σχέδιο Καύσωνα» και κήρυξε συναγερμό, από σήμερα, για όλη τη χώρα, προβλέποντας ότι η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 35 βαθμούς σήμερα και μέχρι τους 38 βαθμούς, αύριο Τρίτη.
Η Ολλανδία πλήττεται από ξηρασία και οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση του νερού σε πολλές περιοχές, όπως στο Λιμβούργο, μια επαρχία που, πριν από έναν χρόνο, είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από πλημμύρες.