Προς την εκδοχή ότι η έντονη δυσοσμία που έγινε αισθητή από την περασμένη Παρασκευή και μέσα στο Σαββατοκύριακο στην ευρύτερη Λευκωσία, προέρχεται από τα κατεχόμενα ή την πράσινη γραμμή τείνουν να καταλήξουν οι κυπριακές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο ανέλαβε την διερεύνηση της υπόθεσης, η έντονη δυσοσμία ενδέχεται να οφείλεται σε τοποθέτηση μεγάλων ποσοτήτων κοπριάς, σε περιοχές πλησίον της νεκράς ζώνης, στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας. Η κοπριά, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και την υγρασία που παρατηρήθηκε στη Λευκωσία, συνέτειναν στην πρόκληση των δυσάρεστων οσμών.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ανέφερε ότι οι κυπριακές αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο οι οσμές να προέρχονται είτε από την πράσινη γραμμή είτε από τα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε ότι για το θέμα βρίσκονται σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και μόλις υπάρχει κάτι νεότερο θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι λόγω του γεγονότος ότι αυτή η δυσοσμία εκτείνεται σε πάρα πολύ μεγάλη έκταση, αποκλείεται να προέρχεται από μια μικρή εστία, όπως για παράδειγμα μια κτηνοτροφική μονάδα.

Κίνημα Οικολόγων: Η πηγή της οσμής βρίσκεται στα χοιροστάσια

Δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δυσοσμία να προέρχεται από χοιροτροφείο, δήλωσε για το θέμα στον σταθμό μας η Αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Έφη Ξάνθου.

Επικαλέστηκε μαρτυρίες των τοπικών αρχών και των κατοίκων της περιοχής και των κοινοτήτων Κοκκινοτριμιθιάς και Μάμμαρι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η οχληρία είναι συνεχές φαινόμενο.

Η Έφη Ξάνθου ανέφερε ότι η θέση των Οικολόγων είναι ότι η δυσοσμία οφείλεται σε δεξαμενές επεξεργασίας χοιρολυμάτων σε Σταθμό στα Δυτικά της Λευκωσίας, κάτι που σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και τους ισχυρούς ανέμους, ενδέχεται να έχουν προκαλέσει τις οσμές που επηρέασαν τις δυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας.

Δημήτρης Στρατής