Του Μιχάλη Πουργουρίδη

Ο Λάκης Παππάς εμφανίστηκε στην μουσικοθεατρική παράσταση «Οδός Ονείρων», που ανέβηκε τον Ιούνιο του 1962 στο θέατρο Μετροπόλιταν της Αθήνας.

Εκεί «επέστρεψε» σαν σήμερα πριν από 7 χρόνια (26.3.2014) η ευαίσθητη φωνή του Ελληνικού τραγουδιού και ο ερμηνευτής των πιο αισθαντικών κομματιών του Νέου Κύματος. Επισήμως έκανε ντεμπούτο για πρώτη φορά στο καλλιτεχνικό στερέωμα το 1959.

Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ένας από τους πρώτους, που επισήμανε το ταλέντο του στην κιθάρα και τη χαρακτηριστική βελούδινη φωνή. Έτσι του εμπιστεύτηκε μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια του, πρώτα στην «Οδό Ονείρων», ενώ ένα χρόνο αργότερα ο Λάκης Παππάς τον ακολούθησε και στη «Μαγική Πόλη», τη μουσική παράσταση που παρουσίασαν από κοινού ο Χατζιδάκις με τον Θεοδωράκη.

Ενώ ο Χατζιδάκις γράφει τα τραγούδια του «Ματωμένου γάμου»(1948), τα ηχογραφεί μαζί με αυτά της παράστασης «Παραμύθι χωρίς όνομα»(1957) σε έναν δίσκο που συμπεριλήφθησαν και τα 12 τραγούδια, το 1965.  Θυμίζουμε μερικά: Από το «Παραμύθι χωρίς όνομα», σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη (“Μανούλα μου”, “Κυρ-Μιχάλης”, “Έκτορας και Ανδρομάχη”),«Ματωμένος γάμος»(«Τώρα νυφούλα μου χρυσή», «Γύρνα φτερωτή του μύλου») του Φ. Γ. Λόρκα σε μετάφραση Ν. Γκάτσου κ.α.

Γεννημένος στις 9.1.1938 στην Πρέβεζα, πήγε στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει κιθάρα με δάσκαλο τον Γεράσιμο Μηλιαρέση, ενώ την περίοδο 1955-1961 εντάχθηκε στη Φιλαρμονική της Νέας Χαλκηδόνας, και αργότερα της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου έπαιζε τρομπόνι.

Η εκφραστική λυρική φωνή του ταίριαξε με την ευαισθησία του Νέου Κύματος, καθιερώνοντάς τον ως έναν από τον χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους του και αναδεικνύοντάς τον σε έναν από τους πρωταγωνιστές του.

Στην πρώτη μπουάτ στην Πλάκα, τον “Τιπούκειτο”, εμφανίστηκε μαζί με τον Κώστα Χατζή, ενώ τα επόμενα χρόνια θα περάσει από τις περισσότερες από αυτές, συνεργαζόμενος με μεγάλο αριθμό δημιουργών.

Η φωτογραφία που δημοσιεύεται για πρώτη φορά είναι από τη συνέντευξη που έδωσε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή μου «Τραγούδια στον αέρα» τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013. Στο στούντιο, τραγούδησε ζωντανά με τη κιθάρα του το «Πάει κι αυτή η Κυριακή», «Έλα μαζί μου», «Κι ύστερα μου μιλάς» κ.α.

Το βράδυ εκείνης της μέρας εμφανίστηκε μεταξύ άλλων Κυπρίων καλλιτεχνών σε μια συναυλία που οργάνωσα και παρουσίασα, αφιερωμένη στο «Νέο Κύμα και τα τραγούδια των μπουάτ» στο Υπαίθριο Αμφιθέατρο του Δήμου Γερμασόγειας. Αυτή ήταν η τελευταία του παρουσία και εμφάνιση στην Κύπρο.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6