Υπεγράφη και επίσημα το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία υπογραφής του αιτήματος από την υπουργό Εξωτερικών, Αν Λίντε, μεταδόθηκε ζωντανά από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT, η οποία χαρακτήρισε τη στιγμή ιστορική για τη χώρα.

«Κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας» δήλωσε η Σουηδή υπουργός μετά την υπογραφή του εγγράφου.

Η ίδια χαρακτήρισε το συγκεκριμένο βήμα ως «μεγάλο» και «σοβαρό», καθώς ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει και αυτό που είναι καλύτερο για τη χώρα.

Το επίσημο έγγραφο αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μαζί με αυτό της Φινλανδίας, με πρώτο παραλήπτη τον Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία εναντιώνεται στην εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Φινλανδία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ας μην μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να μας πείσουν να εγκρίνουμε το αίτημά τους».