Μια τυπική έρευνα της εταιρείας φυσικού αερίου Energean, στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου, αποκάλυψε ένα αρχαίο ναυάγιο που χρονολογείται από τον 14ο-13ο αιώνα π.Χ., το οποίο βρέθηκε σε βάθος 1,8 χιλιομέτρων και σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τις ακτές του βόρειου Ισραήλ. Το πλοίο περιείχε εκατοντάδες ανέπαφους αμφορείς.

Η ανακάλυψη, αποδεικνύει ότι οι ναυτικοί της Ύστερης Εποχής του Χαλκού μπορούσαν να πλέουν σε ανοιχτές θάλασσες χωρίς να έχουν οπτική επαφή με την ακτή, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε αποδειχθεί. Η αρχαιολογική υπηρεσία του Ισραήλ (IAA) τόνισε ότι το μεγάλο βάθος στο οποίο βρέθηκε το ναυάγιο διατήρησε ανέπαφο τόσο το πλοίο όσο και το φορτίο του, προστατεύοντάς τα από ανθρώπινες επεμβάσεις και φυσικά φαινόμενα.

Το μεγάλο βάθος πάγωσε τον χρόνο

Το πλοίο ηλικίας περίπου 3.300 ετών με φορτίο εκατοντάδων ανέπαφων αμφορέων βρέθηκε 90 χιλιόμετρα από τις ακτές του βόρειου Ισραήλ, σε βάθος 1,8 χιλιομέτρων.

«Μόνο δύο άλλα ναυάγια με φορτίο είναι γνωστά από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού στη Μεσόγειο Θάλασσα…και τα δύο βρέθηκαν στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών. Ωστόσο, και τα δύο αυτά ναυάγια βρέθηκαν σχετικά κοντά στην ακτή», δήλωσε ο Γιάκομπ Σαρβίτ, επικεφαλής της θαλάσσιας μονάδας IAA.

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες εδώ για έρευνα. Το πλοίο διατηρείται σε τόσο μεγάλο βάθος που ο χρόνος έχει παγώσει από τη στιγμή της καταστροφής. Το σώμα και το περιεχόμενό του δεν έχουν διαταραχθεί από το ανθρώπινο χέρι, ούτε έχουν επηρεαστεί από κύματα και ρεύματα, τα οποία προσκρούουν σε ναυάγια σε πιο ρηχά νερά», εξήγησε.

Η ανακάλυψη έγινε από ένα υποβρύχιο ρομπότ της Energean, το οποίο εντόπισε τους αμφορείς. Η συνεργασία μεταξύ της Energean και της IAA ήταν απαραίτητη για την εξαιρετικά τεχνική επιχείρηση έρευνας που ακολούθησε, δεδομένου του μεγάλου βάθους στο οποίο βρέθηκε το ναυάγιο.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική