Το φετινό καλοκαίρι στην Αγγλία ήταν συνολικά το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί στη χώρα από το 1884 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, ισοφαρίζοντας εκείνο του 2018.

Όπως ανακοίνωσε το Μετεωρολογικό Γραφείο στο Λονδίνο, η μέση θερμοκρασία για το διάστημα Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου ήταν 17,1 βαθμοί Κελσίου.

Αυτό, τόνισε η μετεωρολογική υπηρεσία, σημαίνει πως τέσσερα από τα πέντε πιο ζεστά καλοκαίρια στη σύγχρονη ιστορία της Αγγλίας σημειώθηκαν από το 2003 και μετά, καθώς γίνονται όλο και πιο αισθητές οι επιπτώσεις της προκληθείσας από τον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής.

Το φετινό καλοκαίρι περιλάμβανε τη θερμοκρασία ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου στα τέλη Ιουλίου, την πρώτη φορά που ο υδράργυρος στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.

Σύμφωνα δε με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1836, η Αγγλία βίωσε επίσης το έκτο πιο ξηρό καλοκαίρι. Ήταν δε το πιο άνομβρο καλοκαίρι από το 1995.

Δέκα από τις 14 περιφέρειες της Αγγλίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ξηρασίας λόγω της έλλειψης βροχής, που έχει προκαλέσει ανησυχητική μείωση του επιπέδου πληρότητας των υδάτινων πόρων.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το Μετεωρολογικό Γραφείο είχε προειδοποιήσει ότι τα καλοκαίρια στην Αγγλία θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και όλο και πιο ξηρά, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΚΥΠΕ