Επικαλούμενος κατά τρόπο αμφιλεγόμενο έναν νόμο του 1807 ο οποίος είχε ψηφιστεί για να βοηθά τις πολιτείες να αντιμετωπίζουν εξεγέρσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως διέταξε την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών καθώς και μελών ομοσπονδιακών υπηρεσιών (ενστόλων και πολιτικών) για την επιβολή της τάξης και την ανάκτηση της κρατικής κυριαρχίας στους δρόμους των πόλεων.

«Αν μία πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την υπεράσπιση της ζωής και της ιδιοκτησίας των πολιτών τους, θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, τόσο οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, του Ιλινόις και του Μίσιγκαν που μίλησαν στα ΜΜΕ, όσο και νομικοί, ανέφεραν ότι για να αναπτυχθούν Αμερικανοί στρατιώτες εντός των ΗΠΑ θα πρέπει είτε να προσκληθούν από τους κυβερνήτες πολιτειών, ή να υπάρχει θέμα αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης, όπως συνέβη το 1957 στο Αρκάνσας για να εφαρμοστεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά του φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία.

«Θέλω οι οργανωτές αυτού του τρόμου να είναι ενήμεροι ότι θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις και μεγάλες ποινές φυλάκισης. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται η Antifa και άλλοι ηγετικοί υποκινητές της βίας. Νόμος και τάξη. Έχουμε έναν όμορφο νόμο κι από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί πλήρως, θα σας βοηθήσουμε στις δουλειές σας και τις οικογένειές σας» είπε ο Τραμπ, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη πολλών χιλιάδων βαριά οπλισμένων στρατιωτών και ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Ουάσινγκτον, «για να σταματήσουν οι καταστροφές, οι λεηλασίες, οι βανδαλισμοί, οι προπηλακισμοί κι η καταστροφή περιουσίας.

«Απευθύνουμε στον καθένα προειδοποίηση: Το κέρφιου στις 7 η ώρα θα τηρηθεί αυστηρά. Όσοι απειλούν αθώες ζωές και περιουσίες θα συλληφθούν, θα κρατηθούν και θα διωχθούν με όλη την αυστηρότητα του νόμου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, όπου έφταναν οι κρότοι των χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, των πυροβολισμών με σφαίρες καουτσούκ και των φωνών των διαδηλωτών μιας ειρηνικής συγκέντρωσης στο Πάρκο Λαφαγιέτ, το οποίο θεωρείται ομοσπονδιακό έδαφος.

Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν με δριμύτητα και απομάκρυναν αστραπιαία τους διαδηλωτές, όπως αποδείχθηκε, για να περάσει από εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος και να φωτογραφηθεί με μία βίβλο και να δηλώσει υπερασπιστής του νόμου και της τάξης, μπροστά από την κλειστή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που είχε υποστεί καταστροφές την προηγούμενη.

Το τηλεοπτικό σόου του προέδρου, σε συνδυασμό με την άσκηση βίας σε ειρηνικούς διαδηλωτές έξω από την εκκλησία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της επισκοπελιανής επισκόπου Μάριαν Έντγκαρ Μπουντ, στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη. «Είμαι εξοργισμένη. Δεν μας ζήτησε την άδεια», είπε η επίσκοπος,

Νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους κυβερνήτες κι όπως επιβεβαιώθηκε κι από τις δύο πλευρές, υπήρξε αντιπαράθεση, με τον πρόεδρο Τραμπ να ζητά πλήρη ανάπτυξη στρατού στις πόλεις και τους κυβερνήτες να αρνούνται και να τον κατηγορούν για εμπρηστικές δηλώσεις.

Οι κινητοποιήσεις, πάντως, που συνέβησαν στη διάρκεια της ημέρας ήταν μαζικές, αλλά και ειρηνικές, με περιορισμένα περιστατικά βίας. Στη Μινεσότα ο κόσμος δέχθηκε με ικανοποίηση την έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροτομή στη σορό του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία αναφέρει ότι ο Αφροαμερικανός πέθανε από καρδιοπνευμονική ανακοπή εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του, χαρακτηρίζοντας τον θάνατό του «ανθρωποκτονία».

Στη Νέα Υόρκη όπου οι διαδηλώσεις όλη τη μέρα ήταν και μαζικές και ειρηνικές, ο κυβερνήτης Κουόμο και ο δήμαρχος Ντιμπλάζιο κήρυξαν κέρφιου από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

ΚΥΠΕ