Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η πιο πληγείσα χώρα από τον κορωνοϊό και την ακολουθεί η Ινδία στην οποία οι προσβολές από τον SARS-CoV-2 αυξάνονται ταχύτερα σε σχέση με άλλη χώρα. Στο Μεξικό οι νεκροί ξεπέρασαν τους 500 τις προηγούμενες 24 ώρες, Η Κολομβία διέρχεται μια πολύ πιο χαλαρή “επιλεκτική” φάση καραντίνας και σχεδιάζει την επανέναρξη διεθνών πτήσεων..
Στη Βραζιλία οι νεκροί έφθασαν στους 130.396, ενώ το σύνολο των μολύνσεων φτάνει πλέον τα 4.282.164 εκ. Κανένας θάνατος στον Καναδά για πρώτη φορά.

Ινδία

Η Ινδία ανακοίνωσε αύξηση-ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 για δεύτερη συνεχή ημέρα, καταγράφοντας 97.570 νέα περιστατικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της χώρας. Με πάνω από 4,65 εκ. κρούσματα συνολικά, η Ινδία είναι η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα στον κόσμο, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 6,4 εκ.. περιστατικά. Ωστόσο, τα κρούσματα στην Ινδία αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τα περιστατικά να καταγράφουν άλμα σε αστικές και αγροτικές περιοχές σε ορισμένα μεγάλα, πολυπληθή κρατίδια.

Μεξικό

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού στο Μεξικό ξεπέρασε χθες τους 70.000 αφότου το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε περισσότερους από 500 νέους θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, ένα θλιβερό ορόσημο για μια χώρα που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που πλήττονται σφοδρότερα από την πανδημία σε όλο τον κόσμο. Ακόμα χειρότερα, τα στοιχεία υπέρβασης της αναμενόμενης θνησιμότητας από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Αυγούστου υποδεικνύει ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19, πέραν του επίσημου απολογισμού, είναι πιθανώς κατά δεκάδες χιλιάδες υψηλότερος.

Αξιωματούχοι υγείας αργά χθες ανακοίνωσαν 534 νέους θανάτους σε 24 ώρες εξαιτίας της Covid-19, αυξάνοντας το σύνολο αυτό σε 70.183. Στο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν επίσης 5.935 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 με το σύνολο να φτάνει σε 658.299.

Η εξάπλωση του ιού έχει ρημάξει μια ήδη εξασθενημένη οικονομία, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί έως και 13% φέτος, στην βαθύτερη ύφεση από τη Μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το Μεξικό είναι το κράτος με τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως, και το 13ο υψηλότερο κατά κεφαλήν, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε πάνω από 120.000 “επιπρόσθετους” θανάτους από τα μέσα Μαρτίου έως την 1η Αυγούστου.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία οι θάνατοι που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό, αλλά τα νέα ημερήσια κρούσματα στη μεγαλύτερη εστία της χώρας συνεχίζουν να μειώνονται. Η πολιτεία της Βικτόριας, το επίκεντρο της έξαρσης, ανακοίνωσε έξι νέους θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 716, ή πάνω από το 90% του συνόλου των θανάτων στην Αυστραλία. Ωστόσο, τα νέα περιστατικά στη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας συνέχισαν να μειώνονται από το υψηλό επίπεδο των 700 και πλέον κρουσμάτων σε μία μόνο ημέρα στις αρχές Αυγούστου. Οι αρχές της πολιτείας ανακοίνωσαν 37 νέα κρούσματα σήμερα, που είναι ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός από τα τέλη Ιουνίου. Στην πολιτεία, όπου ζει το ένα τέταρτο των 25 εκ. κατοίκων της Αυστραλίας, έχει καταγραφεί περίπου το 75% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα, τα οποία ξεπερνούν τα 26.500, και η πρωτεύουσά της, η Μελβούρνη, βρίσκεται σε αυστηρό lockdown εδώ και εβδομάδες. Το lockdown, που αρχικά αναμενόταν να λήξει αύριο, παρατάθηκε για δύο ακόμα εβδομάδες.

Κολομβία

Μετά από πάνω πέντε μήνες lockdown, τα συνολικά κρούσματα του κορωνοϊού στην Κολομβία ξεπέρασαν χθες τα 700.000, με τους θανάτους ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από την νόσο να φτάνουν τις 23.000. Η χώρα των Ανδεων καταγράφει 702.088 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, και 22.518 καταγεγραμμένους θανάτους. Η Κολομβία ξεκίνησε να επιβάλει τον Μάρτιο τα δικά της μέτρα απαγορεύσεων για την συγκράτηση της πανδημίας. Σήμερα, διέρχεται μια πολύ πιο χαλαρή “επιλεκτική” φάση καραντίνας και σχεδιάζει την επανέναρξη διεθνών πτήσεων. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Μπογκοτά λειτουργούν με σχεδόν 62% χωρητικότητα, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Η πρωτεύουσα φιλοξενεί το 1/3 των μολύνσεων όλης της χώρας.

Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 874 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 43.718 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 130.396 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων φτάνει πλέον τα 4.282.164 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου.

Καναδάς

Κανένας θάνατος που συνδέεται με την Covid-19 δεν καταγράφηκε στον Καναδά τις προηγούμενες 24 ώρες, για πρώτη φορά μετά τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας δημόσιας υγείας που δημοσιεύθηκαν αργά χθες Παρασκευή. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πανδημία στη χώρα ανέρχεται σε 9.163, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε χθες σε ένα 24ωρο κατά 702 φτάνοντας τα 135.626.

Πηγή: ΚΥΠΕ