Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό σε σχέση με το κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.
Σημειώνεται ότι χθες δηλώθηκε στον εθνικό οργανισμό υγείας κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα ευλογιάς των πιθήκων από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» στην Θεσσαλονική. Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.
Μέχρι και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.
Σε χθεσινοβραδυνές του δηλώσεις ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος σε αυτές τις χώρες είναι πραγματικός, αλλά αποτρέψιμος.
Ο Τέντρος είπε επίσης ότι φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι. Σύμφωνα με τον κ. Γκεμπρέγεσους, τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα που είχαν σεξουαλικές επαφές με άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιο σημειώνοντας ότι Ο ΠΟΥ συνιστά στους ασθενείς να απομονώνονται στο σπίτι τους.
Ανέφερε επίσης ότι σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να προταθεί ο εμβολιασμός όσων εκτέθηκαν στον ιό –όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή σε σεξουαλικούς συντρόφους των ασθενών– ιδανικά μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έκθεσή τους.
Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα για την ευλογιά, μια πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια που εξαλείφθηκε το 1980, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύουν και από την ευλογιά των πιθήκων.