Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δυο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς την ανατολική θάλασσα, μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, μερικές ώρες μετά τον ελλιμενισμό αμερικανού υποβρυχίου που φέρει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές στη Νότια Κορέα, κάτι άνευ προηγουμένου εδώ και σαράντα χρόνια.

Οι εκτοξεύσεις ανακοινώθηκαν από το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, ανέφερε το Γιονάπ, σύμφωνα με το οποίο έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα [σ.σ. τοπική ώρα· το βράδυ χθες Τρίτη ώρα Κύπρου] από την περιοχή Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ και διένυσαν 550 χιλιόμετρα προτού καταπέσουν στην ανατολική θάλασσα, όπως είναι γνωστή στην κορεατική χερσόνησο αυτή που το Τόκιο ονομάζει θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το γενικό επιτελείο καταδίκασε τις εκτοξεύσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «προκλητικές» ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας κατέγραψε επίσης τις οπλικές δοκιμές.

«Αναλύουμε τις λεπτομέρειες, αλλά εκτιμάμε ότι [οι πύραυλοι] κατέπεσαν εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας, ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου», ανέφερε.

Οι εκτοξεύσεις εγγράφονται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των οπλικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα από πέρυσι, την ώρα που η Σεούλ και η Ουάσιγκτον ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία τους με την επίκληση της κλιμάκωσης των εντάσεων από την Πιονγκγιάνγκ.

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες διεξήγαγαν χθες Τρίτη την πρώτη συνεδρίαση κοινού συμβουλευτικού οργάνου αρμόδιου για τα πυρηνικά όπλα στη Σεούλ, ενώ ανακοίνωσαν πως αμερικανικό υποβρύχιο που φέρει πυρηνικά όπλα ελλιμενίστηκε στη Μπουσάν, κάτι που είχε να συμβεί από το 1981.