Στις 16 Ιουλίου του 1963, οι Beatles βρέθηκαν στα στούντιο του BBC για να ηχογραφήσουν κάποια τραγούδια. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά ούτε και η τελευταία. Όμως αυτή η μέρα, η 16η Ιουλίου του 1963 έχει για μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια που ένα από τα τραγούδια που ηχογράφησαν ήταν του Μίκη Θεοδωράκη.

Το τραγούδι έχει τους στίχους του Γουίλιαµ Σάνσοµ, είχε ακουστεί το 1959 στην ταινία του Μάικλ Πάουελ «Luna de miel» από τον Ιταλό Μαρίνο Μαρίνι και εκεί το άκουσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, του άρεσε και πρότεινε στα άλλα τρία σκαθάρια να το ηχογραφήσουν.

Όμως το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη έχει μεγάλη ιστορία, πριν καν γίνει τραγούδι. Εμείς εδώ το αγαπήσαμε με τους στίχους του Νίκου Γκάτσου, τη φωνή της Γιοβάννας και με τον τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου». Ωστόσο, από το 1957, όταν το έγραψε ως μουσικό θέμα, μέχρι και σήμερα, το «Luna de miel» ή το «Honeymoon Song» έχει γνωρίσει εκατοντάδες επανεκτελέσεις και στάθηκε η αφορμή για να συναντηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Σαλβαντόρ Νταλί, τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη