Η ένταση από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο προκλήθηκε για να οδηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να κερδίσει όσα θέλει να κερδίσει από την Ελλάδα, υπέδειξε μιλώντας στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» η διεθνολόγος και επιστημονική συνεργάτρια του Κέντρου ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.

Μέσα σε όλη την ένταση, σημείωσε, αυξάνεται δυστυχώς το ρίσκο ενός ανθρώπινου λάθους που μπορεί να οδηγήσει σε μια σύρραξη με καταστροφικές συνέπειες.

Η απειλή που προέρχεται από την Τουρκία, είναι κοινή ανέφερε και γι’ αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ένα κοινό αμυντικό δόγμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η μόνη χώρα στην οποία μπορούμε να βασιστούμε, σημείωσε είναι η Ελλάδα αφού αντιμετωπίζει την ίδια απειλή από την Τουρκία.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ανέφερε ακόμα, όταν μιλάμε για το μέλλον του Κυπριακού και δεν μπορεί να είμαστε υπέρ της όποιας λύσης.

Θεανώ Καλαβανά: Χρειαζόμαστε ξεκάθαρο στόχο στο Κυπριακό

Η Τουρκία έχει και στρατηγική και μακροχρόνιο σχέδιο και δεν πρόκειται για επικοινωνιακά κόλπα, ενώ στόχος των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι το διαπραγματευτικό τραπέζι, επισήμανε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του ΟΠΕΚ, ακαδημαϊκός Θεανώ Καλαβανά.

Αναφερόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το πλάνο του, σε σχέση με το Κυπριακό καθώς αυτό βρίσκουμε μπροστά μας κάθε φορά, πρόσθεσε. Σημείωσε ότι θα έπρεπε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη που έχουν κοινά συμφέροντα μαζί μας, εάν θέλουμε την στήριξη της ΕΕ.

Η κ. Καλαβανά έκανε λόγο για αδράνεια στο Κυπριακό και ανέφερε ότι δυστυχώς τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, φέρνοντας ως παράδειγμα τους σχεδιασμούς για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Στόχος μας πρέπει να είναι η ειρήνη είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί υπάρχει συμφιλίωση με το status quo.