Μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τη «συντριπτική πλειοψηφία» των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων κατά αμάχων που αποτελούν πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Σε μια έκθεση για τα γεγονότα σε τέσσερις βόρειες επαρχίες, η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για την Ουκρανία διαπίστωσε ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν αδιακρίτως περιοχές που προσπαθούσαν να καταλάβουν και «επιτέθηκαν σε αμάχους που προσπαθούσαν να διαφύγουν».

Διαπίστωσε επίσης κακοποιήσεις που διέπραξαν ουκρανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων ατόμων που δεν συμμετείχαν στις εχθροπραξίες και πυροβολήθηκαν, τραυματίστηκαν ή βασανίστηκαν.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τη συντριπτική πλειονότητα των παραβιάσεων που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επίσης διαπράξει παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο περιστατικών που χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα πολέμου», ανέφερε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε μια περίληψη της έκθεσης.

Η έκθεση κάλυψε γεγονότα που καταγράφηκαν στο βόρειο Κίεβο, τις περιφέρειες Τσερνίχιφ, Χάρκοβο και Σούμι στο χρονικό διάστημα μεταξύ του τέλους Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022, μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.