Δυναμικό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, μέτρα για περιορισμό των μεγάλων βραχυπρόθεσμων αυξομειώσεων στις τιμές, δημιουργία της νομοθεσίας και του πλαισίου για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και κανονισμούς για την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση κρίσης στην ασφάλεια εφοδιασμού, περιέχουν οι προτάσεις της Κομισιόν τις οποίες παρουσίασε από το Στρασβούργο η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και την Επίτροπο Χρηματοοικονομικών Μαρέιντ Μαγκίνες και θα συζητήσουν την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο εν λόγω πακέτο δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη φάση η πρόταση για περιορισμό των τιμών φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρισμού στην ΕΕ (το λεγόμενο «ιβηρικό μοντέλο»), ωστόσο η Κομισιόν συνεχίζει να επεξεργάζεται την πρόταση.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί πως θα υπάρξει συμφωνία κατά τη συνάντηση των ηγετών, η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε αισιόδοξη καθώς έχει προηγηθεί αρκετή δουλειά τις τελευταίες εβδομάδες και περισσότερες συγκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών, ενώ υπάρχει περισσότερη στήριξη στην κοινή αγορά φυσικού αερίου και όσον αφορά στους κανόνες κοινής αντιμετώπισης μιας ενεργειακής κρίσης.

Όσον αφορά τη συζήτηση για τα πλαφόν στις τιμές, η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως ήταν δύσκολη στην αρχή αλλά πως όσο περισσότερο αναπτύσσονται οι διαφορετικές επιλογές, τόσο περισσότερο πείθονται τα κράτη μέλη να προχωρήσουν.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη, πριν την συνάντηση των ηγετών, ενώ τη σκυτάλη μετά τις αποφάσεις των 27 θα αναλάβουν οι Υπουργοί Ενέργειας στο επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας στις 25 Οκτωβρίου.