Η Πολωνία ανακοίνωσε περαιτέρω περιορισμούς στην οδική κυκλοφορία με τη Λευκορωσία τη Δευτέρα, ώρες αφότου είπε ότι το Μινσκ απελαύνει τρεις Πολωνούς διπλωμάτες, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώνονται.

Επικαλούμενη την «κρατική ασφάλεια», η Πολωνία δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι κλείνει ένα συνοριακό πέρασμα στη Λευκορωσία στο Μπομπροβνίκι.

Η εμπορευματική κυκλοφορία για οχήματα της Λευκορωσίας στη συνοριακή διέλευση Κουκούρυκγι-Κοζλόβιτζε θα διακοπεί από τις 7 μ.μ. την Τρίτη, δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας.

Η απόφαση συνδέθηκε με τον περιορισμό από το Μινσκ της κυκλοφορίας των πολωνικών οδικών εμπορευματικών μεταφορών στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λετονία και τη Λιθουανία, ανέφερε το Υπουργείο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, δύο πρόξενοι από το Γκρόντνο και ο μεσολαβητής της πολωνικής συνοριοφυλακής στο Μινσκ κλήθηκαν να φύγουν από τη Λευκορωσία «μέχρι το τέλος της ημέρας της Τετάρτης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας Λούκας Γιασίνα.

«Σκεφτόμαστε μια καλή και ορθή απάντηση σε αυτό», είπε.

Η Λευκορωσία χαρακτήρισε παράλογη και επικίνδυνη την απόφαση να κλείσει το συνοριακό πέρασμα Μπομπροβνίκι.

Η Πολωνία υπήρξε σημαντικό καταφύγιο για τους αντιπάλους του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και η Βαρσοβία έχει γίνει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου από τότε που ο κύριος σύμμαχος της Λευκορωσίας, η Ρωσία, εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι σχέσεις οξύνθηκαν περαιτέρω στις 8 Φεβρουαρίου όταν ένα δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε έναν δημοσιογράφο πολωνικής καταγωγής σε οκτώ χρόνια φυλάκιση σε μια δίκη που η Βαρσοβία είπε ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ-Reuters