Οι νορβηγικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα επιδιορθώσουν έναν φράχτη κοντά στα σύνορα της Νορβηγίας με τη Ρωσία στον μακρινό βορρά για να σταματήσουν τους ταράνδους να κάνουν δαπανηρές διελεύσεις πάνω από τα διεθνή σύνορα.

Σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι εισβολές των τετράποδων, υπάρχει ήδη ένας φράχτης στη νορβηγική πλευρά, που καλύπτει 150 χιλιόμετρα των κοινών συνόρων των χωρών μήκους 198 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, ορισμένα τμήματα, που χρονολογούνται από το 1954, έχουν περιέλθει σε τέτοια κακοτεχνία που τα ζώα μπορούν εύκολα να περάσουν στη Ρωσία.

«Απαγορεύεται αυστηρά η διέλευση των συνόρων προς τη Ρωσία, και για τους ταράνδους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Διεύθυνση Γεωργίας.

Από την αρχή του έτους, 42 νορβηγοί τάρανδοι έχουν περάσει τα σύνορα για να βοσκήσουν στο ρωσικό εθνικό πάρκο Πάσβικ Ζαποβέντνικ.

Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, οι ρωσικές αρχές απαιτούν περίπου 50.000 κορώνες (4400 ευρώ) ως αποζημίωση.

Ως εκ τούτου, η Διεύθυνση Γεωργίας διέταξε την κατασκευή νέου φράχτη σε τμήμα επτά χιλιομέτρων έως την 1η Οκτωβρίου, με κόστος 3,7 εκατομμύρια κορώνες (320.000 ευρώ).

Οι τάρανδοι, που εκτρέφονται από τους αυτόχθονες βοσκούς ταράνδων Σάμι που εκτείνονται στη βόρεια Ευρώπη, είναι ημινομαδικοί και ταξιδεύουν σε τεράστιες εκτάσεις καθώς μετακινούνται μεταξύ των χειμερινών και θερινών βοσκοτόπων τους.

Σε αυτή την περιοχή της Αρκτικής, η Νορβηγία και η Ρωσία μοιράζονται μόνο ένα εγκεκριμένο χερσαίο πέρασμα, το συνοριακό σημείο Στόρσκογκ-Μπόρις Γκλεμπ.

Πηγή: AFP