Μια λύση του Κυπριακού πρέπει να οδηγήσει σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ελεύθερο από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις από τρίτη χώρα, στρατεύματα και εγγυήσεις, ένα σύγχρονο κράτος μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που θα δημιουργήσει πραγματικές προοπτικές για ειρηνική συνύπαρξη όλων των πολιτών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δεχόμενος την Τρίτη τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Τσεχίας στην Κύπρο, Βλαντιμίρ Νέμετς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη τύπου 5+1 που ο ΓΓ των ΗΕ σκοπεύει να συγκαλέσει, και υπογράμμισε πως «η μορφή της λύσης την οποία οραματιζόμαστε δεν είναι άλλη παρά η εγκαθίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Επίσης υπογράμμισε πως η συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία για το Κυπριακό είναι κρίσιμη, αφού η Κύπρος αποτελεί κράτος μέλος της ΕΕ και υπάρχει η ανάγκη η λύση να διασφαλίζει ένα λειτουργικό κράτος εντός των θεσμών της ΕΕ. «Αυτό είναι κάτι μέγιστης σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό ρόλο της ΕΕ στη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς εφαρμογής των προνοιών μιας λύσης, μαζί με τα ΗΕ», ανέφερε.

Επεσήμανε πως «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, έχουμε μεταφέρει στον ΓΓ των ΗΕ – τις προσπάθειες του οποίου στηρίζω ανεπιφύλακτα – ότι το πλαίσιο για την επανέναρξη των συνομιλιών πρέπει να βασίζεται στον υφιστάμενο όγκο εργασίας, την αμοιβαία κατανόηση που επιτεύχθηκε μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων και του ΓΓ των ΗΕ τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο, την Κοινή Δήλωση του Φεβρουαρίου του 2014 και το έξι σημείων πλαίσιο του κ. Γκουτέρες που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά».

Από την πλευρά του, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο Πρέσβης Νέμετς αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις Κύπρου – Τσεχίας, σημειώνοντας πως οι δυο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες, που ενδυναμώνονται από την κοινή τους ιδιότητα ως κράτη μέλη της ΕΕ και αριθμού διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένων αυτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτές οι αξίες και ο σεβασμός τους πρέπει να είναι η σταθερή και αδιαμφισβήτητη βάση για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η χώρα μου θεωρεί σημαντικό να μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική, διαρκής και δίκαιη λύση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με αυτές τις αξίες και το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

Ο Πρέσβης Νέμετς ανέφερε, επίσης, πως η χώρα του εξάγει ιατρικά προϊόντα στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, και πως ένας αριθμός Κύπριων επιχειρηματιών δραστηριοποιείται στην Τσεχία στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης. Πρόσθεσε πως εν καιρώ πανδημίας αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική «και θα την υποστηρίξω πλήρως, όπως και την οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι Τσέχοι τουρίστες θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στην Κύπρο μετά την πανδημία.

Δεχόμενος στα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, πως «η Κύπρος και η Τσεχία έχουν διατηρήσει κατά τη διάρκεια των χρόνων άριστες διμερείς σχέσεις βασισμένες σε αμοιβαία κατανόηση και κοινές αξίες», και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών θα συνεχίσουν να διευρύνονται και η συνεργασία τους θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια προς το κοινό συμφέρον των λαών τους.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως παραμένει σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν εποικοδομητικά για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να διασφαλιστούν οι προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα. 

Υπογράμμισε πως είναι αδύνατο για οποιονδήποτε να αναμένει ότι αυτές οι συνθήκες πληρούνται εάν κάποια από τις πλευρές υποστηρίζει λύσεις εκτός των εδραιωμένων παραμέτρων των ΗΕ, ή εάν η Τουρκία ή η τουρκοκυπριακή πλευρά προχωρήσουν με τα σχέδιά τους για πλήρες άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, παραβιάζοντας ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ή συνεχίσουν με τις παράνομες δραστηριότητές τους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα τηρήσει τελικά τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τερματίζοντας τις παράνομες ενέργειές της επί του εδάφους και στη θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο καταστροφικό αδιέξοδο.

Ακόμη εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στάση αρχών της Τσεχίας στο Κυπριακό, και τη συνεπή της στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας διαρκούς και συνολικής διευθέτησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ