Η Λευκωσία αναμένει από τη Βηρυτό να προσδιορίσει τις ανάγκες της όσον αφορά την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων αλλά και τη θέση της σε σχέση με τη συμφωνία επιστροφών την οποία ο Λίβανος θεωρεί ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τώρα, και για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με αυτή τη συμφωνία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με το τι αναμένει η Λευκωσία από τον Λίβανο, όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι αναμένεται απάντηση σε μια επιστολή που έστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών στον Λιβάνιο ομόλογό του, τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία του είχε παραθέσει μια σειρά από μέτρα βοήθειας από πλευράς της Κύπρου που αφορούσαν κοινές περιπολίες, παραχώρηση σκαφών, μεταξύ άλλων, που θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυνατότητα επιτήρησης των συνόρων, και στην οποία δεν υπήρξε κάποια απάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, η Λευκωσία αναμένει από τον Λίβανο, να προσδιορίσει τις ανάγκες του, και να πει τι είναι αυτό που χρειάζεται, για να μπορέσει να κάνει καλύτερη επιτήρηση των συνόρων του, και περιμένει να ακούσει και τη θέση του σε σχέση με τη συμφωνία επιστροφών την οποία ο Λίβανος θεωρεί ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τώρα, «για τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με αυτή τη συμφωνία».

Ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι όπως ανέφερε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, το Σάββατο, ο σκοπός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να μπορέσει να είναι σε θέση να μεταφέρει τη βούληση της Ευρώπης για περισσότερη ενίσχυση, να δει ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας και τι χρειάζεται για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση των συνόρων. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ΕΕ, «εμείς επιθυμούμε να υπάρξει διασύνδεση των κονδυλίων, και των υφιστάμενων αλλά και των όποιων μεγαλύτερων κονδυλίων εξασφαλιστούν για τον Λίβανο, για την αποτελεσματικότητα, από πλευράς του, των μέτρων επιτήρησης των συνόρων».

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, μαζί με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, έφτασε στον Λίβανο νωρίτερα σήμερα για συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας για το θέμα των αυξημένων δια θαλάσσης ροών παράτυπων μεταναστών, κυρίως Σύρων, από τον Λίβανο προς την Κύπρο.