Η Κύπρος αποτελεί ένα ανταγωνιστικό και σύγχρονο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσοντας το πρωί τις εργασίες του διεθνούς Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2022» που πραγματοποιούνται στη Λεμεσό.

Στο συνέδριο που διοργανώνεται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Κι Τακ Λιμ και η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Μεταφορές Αντίνα Βάλεαν. 

Οι συμμετοχές, στο 17ο Συνέδριο, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, και σήμερα συμμετέχουν στο συνέδριο  900 σύνεδροι από 35 χώρες.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αφού επεσήμανε τα επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί στον τομέα της ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι περίπου 300 ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ως βάση τους την Κύπρο.

 

Είπε, ωστόσο, ότι η θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη θα ήταν ακόμη σημαντικότερη αν δεν υπήρχαν τα παράνομα περιοριστικά μέτρα από πλευράς Τουρκίας κατά της κυπριακής σημαίας που επέβαλε το 1987.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε, επίσης, ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη ναυτιλία που περιλαμβάνει 35 δράσεις με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, ενώ, ανάμεσα σε άλλους στόχους, χρηματοδοτείται μαζί με την ΕΕ, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Ινστιτούτο που αφορά την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία στον τομέα αυτό. 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης σε δηλώσεις του εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου θα είναι παραγωγικές για να σταλεί το μήνυμα ότι η ναυτιλία χρειάζεται να γίνει πιο πράσινη και να συμβάλει στην κλιματική αλλαγή.

Επεσήμανε παράλληλα ότι μια δυνατή ναυτιλία στην Ευρώπη διασφαλίζει, μια ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη  και μια Ευρώπη, με οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο δεξίωσης που δόθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε στον Χρίστο Μαυρέλλη το Βραβείο Προσωπικότητας της Κυπριακής Ναυτιλίας.

Εξάλλου, στο περιθώριο της δεξίωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χωριστές συναντήσεις με την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βάλεαν και τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Κίτακ Λιμ.