Με στόχο την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας για την προστασία της θάλασσας, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού (ΕΤΑΛ), συνεχίζει τις δράσεις της, μέσα από τη δημιουργία τεσσάρων διαδρομών στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λεμεσού και προβολή ντοκιμαντέρ, σε ειδικό θόλο 180 μοιρών.

Σε διάσκεψη Τύπου, η ΕΤΑΛ φιλοξένησε δημοσιογράφους στον ειδικό θόλο (τύπου πλανητάριο), που στήθηκε στο Ιστιοπλοϊκό Κέντρο Λεμεσού, όπου προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για το πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί στο Δασούδι Λεμεσού, μετά την πόντιση της τράτας «Constantis», του πλοίου «Lady Thetis» και διαφόρων κατασκευών.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ, Τώνης Αντωνίου, την τελευταία εβδομάδα, συνολικά 540 μαθητές από έντεκα δημοτικά σχολεία της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, συμμετείχαν στην προβολή του ντοκιμαντέρ στο θόλο, το οποίο ετοιμάστηκε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Ο θόλος, υπέδειξε, αποκτήθηκε μέσω Ευρωπαϊκού κονδυλίου και προσφέρεται για ανάλογες εκδηλώσεις, ενώ η συγκεκριμένη δράση συνδυάστηκε με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Techno 293 και Techno 293+, το οποίο φιλοξενείται στη Λεμεσό και ολοκληρώνεται αύριο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η ΕΤΑΛ ευελπιστεί πως μέσα από τη δημιουργία των διαδρομών στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λεμεσού και την κατάλληλη προβολή, η Λεμεσός θα προσελκύσει καταδυτικό τουρισμό από την Ευρώπη και αλλού.

Ειδικότερα για τις θαλάσσιες διαδρομές μίλησε η Διευθύντρια της ΕΤΑΛ, Μαρία Στυλιανού, η οποία εξέφρασε την ελπίδα όπως «με τις διαδρομές, με την εφαρμογή τηλεφώνου (Diving Limassol) που έχουμε δημιουργήσει για τους δύτες και δίνει πληροφορίες για τους τεχνητούς μας υφάλους, με όλα τα ψηφιακά εργαλεία και τον θόλο που χρησιμοποιείται για να προβάλει τον ύφαλο, θα αναπτύξουμε και την αγάπη για τη θάλασσα στους ντόπιους, αλλά θα προσελκύσουμε και τους ξένους, να συνδυάσουν στις διακοπές τους την κατάδυση και να γνωρίσουν τις ομορφιές του βυθού μας».

Συγκεκριμένα, η πρώτη είναι κολυμβητική διαδρομή, με αναπνευστήρα, στη ρηχή παράκτια ζώνη, σε βάθος μέχρι 5 μέτρα, κατά μήκος των επτά κυματοθραυστών και οι υπόλοιπες τρεις είναι καταδυτικές διαδρομές.

Η πρώτη καταδυτική διαδρομή βρίσκεται γύρω από την μηχανότρατα «Constantis» σε βάθος 23 με 25 μέτρα, η δεύτερη γύρω από το επιβατικό πλοίο «Lady Thetis» σε μέγιστο βάθος 19 μέτρα και η τρίτη περιλαμβάνει 11 κατασκευές σε διάφορα μεγέθη και σχήματα σε βάθος πυθμένα από 14 μέχρι 21 μέτρα.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, ευχαρίστησε αρχικά την Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Techno 293 και Techno 293+, στη Λεμεσό και ευχήθηκε όπως περισσότερα παιδιά ενδιαφερθούν για το άθλημα στον τόπο μας.

Αναφερόμενος στην ΕΤΑΛ είπε πως «η σχέση μας είναι διαρκής και καλύπτει όλα τα επίπεδα», σημειώνοντας πως, μετά την δημιουργία των θαλάσσιων διαδρομών στην περιοχή Δασούδι και με αφορμή την αναμενόμενη προκήρυξη για το έργο του παραλιακού πεζόδρομου «ήδη έχουμε κάνει μια νύξη στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση για τους δύτες, που θα συνδέει τον ύφαλο με τη στεριά»

Διαβεβαίωσε, τέλος, για τη θέληση του Δήμου να συνεχίσει τη συνεργασία με την ΕΤΑΛ για ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε ότι με την ευκαιρία της παρουσίας του θόλου στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Κέντρου Λεμεσού, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα «ένα περιβαλλοντικό άθλημα που κινείται με φυσικά μέσα και για το οποίο τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίζουμε να δούμε κάποια από αυτά τα εκπαιδεύονται μαζί μας».

Ανέφερε ακόμη ότι, οι 235 νεαροί αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν, από διάφορες χώρες, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, απολαμβάνουν τη θάλασσα και τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου.