Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα, διατηρώντας την επιφύλαξη για τυχόν σημαντικούς κλυδωνισμούς, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε δηλώσεις στο CNBC, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου “πολύ στενά”, εν μέσω αυξημένων φόβων για διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μετά την άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, η αντίδραση της τιμής του πετρελαίου ήταν “σχετικά μέτρια”.

Τα σχόλιά της έρχονται λίγο αφότου η Τράπεζα έδωσε τη σαφέστερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

“Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας”, είπε η κ. Λαγκάρντ στο CNBC.

“Απλά πρέπει να οικοδομήσουμε λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν αυτή κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε ένα μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική”, υπογράμμισε.

“Όπως είπα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόσθετο σοκ, θα είναι η ώρα να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Πηγή: ΚΥΠΕ