Σοκ και δέος προκαλούν, δύο μέρες μετά τα βίαια επεισόδια κατά διαδηλωτών στη Λευκωσία, οι μαρτυρίες προσώπων που μετείχαν στη διαδήλωση, αλλά και οι καταγγελίες διαδηλωτών που δεινοπάθησαν και τραυματίστηκαν από την πρωτοφανή αστυνομική βία που επιδείχτηκε.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες, αποφάσισε την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης (παρ’ ότι υπήρξε και αίτημα του Αρχηγού Αστυνομίας), με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ενδεχόμενο άσκησης υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας. Ζητήθηκε η συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για διορισμό ποινικών ανακριτών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ενώπιον των ανακριτών, όπως είναι αναμενόμενο, αναμένεται να καταθέσουν, τόσο αστυνομικοί, όσο και πολίτες, ενώ στο μικροσκόπιο θα τεθούν δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, και στα οποία απεικονίζονται καρέ-καρέ τα όσα εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε «πως θα αναμένουμε το πόρισμα της επιτροπής, σε ποιους θα αποδίδει ευθύνες κι αυτές θα καταλογιστούν».

Σημείωσε πως «η Αστυνομία είναι στην διάθεση της Επιτροπής στην οποία θα παραδώσει το σχετικό υλικό που κατέχει».

Ανέφερε ακόμη πως από πλευράς Αστυνομίας έγιναν 11 συλλήψεις και 6 εξώδικες καταγγελίες, επιτόπου κατά τη διαδήλωση του Σαββάτου -όταν ρωτήθηκε αν αξιολογείται φωτογραφικό υλικό και βίντεο για τυχόν εντοπισμό παρανομιών από πλευράς διαδηλωτών. Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας εκδήλωσε άγνοια στη φήμη ότι αριθμός αστυνομικών μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, παρέδωσε την αντι-οχλαγωγική του εξάρτηση.

Στο μεταξύ, σήμερα σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται η 25χρονη Αναστασία που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όταν η Αστυνομία έριξε νερό για να διαλύσει το πλήθος, η οποία κινδυνεύει να χάσει το μάτι της.

Η 25χρονη, σε ανάρτησή της αναφέρει πως «είμαι η Αναστασία Δημητριάδου και έχω δεχτεί αστυνομική επίθεση από «κανόνι νερού» γιατί χόρευα ειρηνικά στο πεζοδρόμιο. Έχω σοβαρά τραύματα στο μάτι και χρειάζομαι επέμβαση, όμως δεν μετανιώνω για τίποτα! Τα φιλιά μου και καλή δύναμη σε όλους».

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου καλεί άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζοντας πως «ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο απλός αστυνομικός, απέκτησε συντεχνία και δε θα ρίχνεται σαν αρνί σε σφαγή».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου, Νίκο Λοϊζίδη, «οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί στο πεδίο εκτελούν οδηγίες και διαταγές βάσει των νόμων και των διαταγμάτων που άλλοι αποφασίζουν».

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε διευκρίνιση ή σχόλιο σε σχέση με τα επεισόδια, τονίζοντας απλά ότι, εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Επιτροπής, θα ήταν επιζήμιο για την ώρα οτιδήποτε λεχθεί.

Αρχηγός Αστυνομίας: «Εξαντλήθηκε η ανοχή μας»

Στο μεταξύ, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, που παρευρέθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής μαζί με την Υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα του «λογαριασμού Παρωδία», ρωτήθηκε από βουλευτές για τα επεισόδια της Λευκωσίας.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε πως έγιναν προληπτικές κινήσεις και υποδείχθηκε στους διοργανωτές ότι είναι παράνομη η εκδήλωση. Η Αστυνομία επιδεικνύει περισσή ανοχή, αλλά όταν μετατρέπεται η εκδήλωση σε οχλαγωγία, τότε η Αστυνομία παρεμβαίνει», υποστήριξε ο Αρχηγός.

Γιάννης Κωστακόπουλος