Στη δίνη του νέου κορωνοϊού που πλήττει βαρύτατα την Ευρώπη, αποφασίστηκε το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 30 ημέρες από τους ηγέτες των κρατών-μελών που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.

Το κλείσιμο των συνόρων είχε προτείνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη Δευτέρα. 

«Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Είπε ακόμη ότι επαφίεται στο κάθε κράτος-μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. 

Στη ενημέρωση των δημοσιογράφων αναφέρθηκε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «συντονίσει» την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριστεί στο εξωτερικό λόγω των  περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.

Μέρκελ: Εφαρμόζουμε άμεσα το μέτρο

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που λήφθηκε.

«Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών που όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης – για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.