Νέα, αυστηρότερα μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Μαρτίου, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι: «Από την 3η π.μ. ώρα Κύπρου της 21ης Μαρτίου του 2020 και για περίοδο 14 ημερών, απαγορεύονται οι πτήσεις, πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo) προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, από Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιορδανία, Λετονία, Λίβανο, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα.

Όπως σημείωσε, «η παράγραφος 2(α) του Διατάγματος, που έχει εκδοθεί από τον Υπουργό Υγείας, ημερομηνίας 15 Μαρτίου του 2020, σε σχέση με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού εξέτασης του κορωνοϊού, θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι και την 3η π.μ. ώρα της 21ης Μαρτίου 2020».

Τόνισε ότι εξαιρούνται όσα πρόσωπα έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, βρίσκονται στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους και που δικαιούνται να εισέλθουν με βάση τη συνθήκη της Βιέννης.

Ο Κ. Ιωάννου ανέφερε ακόμη ότι τα πρόσωπα που έχουν μεταβεί στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους, δύνανται να συνοδεύονται από τα πρόσωπα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρησή τους και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

«Όσοι εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, αντί της προσκόμισης του ιατρικού πιστοποιητικού, θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση από τις κατά τόπους διπλωματικές αποστολές της ΚΔ, η οποία θα εκδίδεται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους λόγους που αναφέρονται στις κατηγορίες 2α και 2β (π.χ. εισιτήριο αναχώρησης από Κύπρο ή ιατρικές βεβαιώσεις από το Κέντρο όπου έτυχαν ιατρικής νοσηλείας)», διευκρίνισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις προς την Κύπρο, ο υπουργός Υγείας είπε: «Νοείται πως επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία άνευ επιβατών, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσωπα που επιθυμούν να αναχωρήσουν από την Κύπρο».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι ανάλογα με τα δεδομένα, όπως θα διαμορφώνονται καθημερινώς, θα διαμορφώνονται και τα σχετικά διατάγματα.

Επιπλέον σημείωσε ότι «εφόσον παραστεί ανάγκη, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες που εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2α και 2β πιο πάνω».

Σε υποχρεωτική καραντίνα όσοι επιστρέφουν

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «όλοι όσοι των ως άνω κατηγοριών εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξή τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους.

Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους», κατέληξε.

Διαβάστε σχετικά: Έκτακτη σύσκεψη για τα αεροδρόμια