Το ζήτημα της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων απασχολεί από τις 12 και 30 το μεσημέρι τη Βουλή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων την οποία συγκάλεσε η Πρόεδρος του Σώματος, με στόχο να αποφασιστεί κατά πόσο θα γίνει αναδιανομή της κρατικής χορηγίας, συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ, την οποία έλαβαν τα κόμματα πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Το θέμα επανήλθε στα υπό εξέταση ζητήματα της Βουλής, μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη νέου υπολογισμού της κρατικής χορηγίας, με βάση τα νέα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, η Νομική Υπηρεσία εισηγείται την επανακατανομή των 7/12 της κρατικής χορηγίας, για τους μήνες από τον Μάιο μέχρι και το τέλος του χρόνου, στα επτά κόμματα που εξασφάλισαν είσοδο στο κοινοβούλιο.

Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι καθόλου απλό…καθώς η κρατική χορηγία για το 2021 έχει ήδη διαμοιραστεί από τον περασμένο Ιανουάριο, στα οκτώ κόμματα που αποτελούσαν τη σύνθεση της προηγούμενης Βουλής.

Σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία, για να συμβαδίζει με το γράμμα του νόμου η Βουλή, θα πρέπει:

Πρώτον, η Αλληλεγγύη της κ. Θεοχάρους και η Συμμαχία Πολιτών του κ. Λιλλήκα να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν από τον Μάιο και έπειτα.

Δεύτερον, ποσά θα πρέπει να επιστρέψουν ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ που υπέστησαν μείωση των ποσοστών τους.

Και τρίτον, θα πρέπει να δοθούν χρήματα στην ΔΗΠΑ που πέτυχε είσοδο στην Βουλή και στο ΕΛΑΜ που διπλασίασε τα ποσοστά του.

Ο ΔΗΣΥ, δια επιστολής του προέδρου του, Αβέρωφ Νεοφύτου, προς την Πρόεδρο της Βουλής, έχει ήδη ταχθεί υπέρ της ρύθμισης που προτείνεται από την Νομική Υπηρεσία.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι εκφράζονται επιφυλάξεις, κυρίως από το ΔΗΚΟ, που διατυπώνει διαφορετική ερμηνεία του νόμου, υποστηρίζοντας ότι ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ θα λάβουν κατά τη λήξη της παρούσας θητείας της Βουλής, δηλαδή το 2026, τα ποσά που αναλογούν στα ποσοστά που εξασφάλισαν στις εκλογές.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει το ΑΚΕΛ.

Γενικώς, θεωρείται δύσκολο εγχείρημα η επιστροφή χρημάτων που ήδη δόθηκαν από κρατικά ταμεία, ωστόσο θα διαφανεί το τι μέλλει γενέσθαι μετά την σύσκεψη αρχηγών.