Οι υπάλληλοι του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής εξέδωσαν ανακοίνωση με αφορμή τα δημοσιεύματα που κατέκλυσαν, όπως αναφέρουν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, και αφορούσαν στην κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο και στην διαρροή νερού στο Υπουργείο Οικονομικών «αποδίδοντας όλες τις ευθύνες στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ)».

Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι η ικανοποιητική στελέχωση του ΤΥΠ με μόνιμο προσωπικό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση και την αξιοπιστία του κράτους και επισημαίνουν ότι σε αντίθετη περίπτωση, «ελλοχεύει ο ορατός κίνδυνος να προκληθούν τεράστιες και ενδεχομένως ανεπανόρθωτες ζημιές από νέες κυβερνοεπιθέσεις με οδυνηρές συνέπειες». Καλούν τους αρμοδίους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για στελέχωση.

Προσθέτουν ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς εδώ και χρόνια έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα μέσω επιστολών, μελετών και παρουσιάσεων για την υποστελέχωση και τις «ομάδες» του ενός ατόμου που είναι υπεύθυνες, όπως αναφέρουν, για έργα εκατομμυρίων ευρώ και συστήματα δεκάδων χιλιάδων χρηστών.

«Το ΤΥΠ καλείται καθημερινά να υποστηρίξει πέραν των 18.000 υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα καθώς και εκατοντάδες συστήματα που εξυπηρετούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό», σημειώνουν.

Προσθέτουν επίσης ότι ολόκληρη η ομάδα ασφάλειας του ΤΥΠ που είναι υπεύθυνη για χιλιάδες χρήστες, καθώς και πληθώρα έργων και συστημάτων, είναι στελεχωμένη με δύο άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του προϊσταμένου της ομάδας.

«Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας δεν προβλέπεται να είναι και η τελευταία, αφού με την αύξηση προσβάσεων σε διάφορες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, αυξάνονται και οι πιθανότητες κυβερνοεπιθέσεων στα συστήματα και υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ασφάλεια όλων των Κυβερνητικών συστημάτων», σημειώνουν.

Για την διαρροή νερού στο ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το ΤΥΠ προχώρησε το 2019 σε ανάθεση μελέτης για την δημιουργία κρατικού κέντρου δεδομένων (Data Center) και στις αρχές του 2020, δόθηκαν τα πορίσματα της μελέτης, με την οποία επροτείνετο ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο δράσης για την άμεση μεταστέγαση των κρατικών συστημάτων, καθώς και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης διάρκειας 18 μηνών για την οριστική επίλυση του θέματος με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

«Τα σχέδια προνοούσαν επίσης ενέργειες για βελτίωση της κυβερνοασφάλειας των συστημάτων. Εάν οι αρμόδιες αρχές ελάμβαναν υπόψη τις εισηγήσεις του ΤΥΠ, θα είχαν αποφευχθεί σίγουρα οι συνέπειες των πλημμυρών», αναφέρουν.

Θεωρούν επίσης ότι η άμεση επαναφορά όλων των υπηρεσιών που επηρεάστηκαν από τη βλάβη, από τους Λειτουργούς του ΤΥΠ εντός 24 ωρών, κρίνεται αξιέπαινη, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση τόσο της διαρροής όσο και του εξοπλισμού που επλήγη.

«Είναι προφανές πως το ΤΥΠ, μέσα από αυτήν την τελευταία κρίση, έχει αποδείξει για ακόμη μία φορά τις εξαιρετικές τεχνικές γνώσεις, την εμπειρογνωμοσύνη, τις ικανότητες και το επίπεδο των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει παρά το προαναφερόμενο τρομερό πρόβλημα υποστελέχωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ