«Μαθήματα» θα όφειλαν να πάρουν οι ανεπτυγμένες χώρες, από τα «πολύ θαρραλέα προληπτικά μέτρα», που πήραν κάποιες αφρικανικές χώρες για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Σε συνέντευξη του, ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι χάρη στις αποφάσεις που πήραν αυτές οι χώρες «στην αρχή» της κρίσης, η εξάπλωση της πανδημίας έγινε «κατά τρόπο πολύ πιο αργό».
Αυτή η «βραδύτητα», επέμεινε, «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις και οι περισσότερες κοινωνίες της Αφρικής πήραν έγκαιρα πολύ θαρραλέα μέτρα πρόληψης τα οποία παραδίδουν μαθήματα σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που δεν το έπραξαν.
Με λιγότερους από 3.000 καταγεγραμμένους θανάτους από την νόσο COVID-19 επί συνόλου 88.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης, η Αφρική παραμένει – συγκριτικά – αλώβητη από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 320.000 ανθρώπους στον πλανήτη.
Στην Ευρώπη τώρα, η Σουηδία, που επέλεξε μια πιο «ανοιχτή» προσέγγιση στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καταγράφει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από τον κορωνοιο τις τελευταίες 7 ημέρες.
Η Σουηδία κράτησε ανοικτά τα περισσότερα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αν και οι θάνατοι ακολουθούν πτωτική τάση, η Σουηδία καταγράφει 6,25 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους την ημέρα, κατά μέσο όρο, για επτά συνεχόμενες ημέρες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη. Είναι επίσης μεγαλύτερος αριθμός από εκείνον της Βρετανίας, που καταγράφει 5,75 θανάτους ανά εκατομμύριο.
Η στρατηγική της Σουηδίας, που βασίστηκε κυρίως σε εκούσια μέτρα για την τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης και βασικούς κανόνες υγιεινής, επικρίθηκε από ορισμένους ως ένα επικίνδυνο πείραμα με ανθρώπινες ζωές, ωστόσο προκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα μελλοντικό μοντέλο.
Και τέλος στις ΗΠΑ, ξανακτυπά ο Ντόναλν Τραμπ λέγοντας ότι είναι προς τιμήν των ΗΠΑ ο τεράστιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού – μακράν ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη χώρα του κόσμου –, αφού όπως υποστηρίζει αυτό επιβεβαιώνει ότι η χώρα διεξάγει πολλά διαγνωστικά τεστ.
«Ξέρετε, όταν λέτε ότι έχουμε τα περισσότερα κρούσματα, είναι διότι κάνουμε τα περισσότερα τεστ», επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί πάνω από 1,5 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα αγγίζουν σχεδόν τα 4,9 εκατ.
Η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, με τα περισσότερα κρούσματα, είναι η Ρωσία. Σε αντίθεση με τη Ρωσία ωστόσο, οι ΗΠΑ καταγράφουν επίσης πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων από τη νόσο. Η δεύτερη χώρα σε αριθμό θανάτων, είναι η Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Naftemporiki