Τούρκοι ειδικοί και αυτόπτες μάρτυρες προειδοποιούν ότι οι περιοχές που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς πλέον δίνουν μάχη με έναν άλλο κίνδυνο, την υποθερμία. Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης, ότι υπάρχει έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού, προμηθειών και φαρμάκων.
Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία της «Independent» και το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο «Αρτί», κάτοικοι του Αντίγιαμαν μοιράζονται την πληροφορία ότι «υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια. Προς το παρόν, παραμένουν εγκλωβισμένοι επειδή δεν υπάρχει αρκετός εξοπλισμός. Κάποιες σοροί εντοπίστηκαν παγωμένες».
Οι Τούρκοι γιατροί Μπενγκί Μπασέρ και Οσμάν Κιουτσουκοσμάνογλου τονίζουν ότι η υποθερμία μετεξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα οι περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τους σεισμούς.
Σύμφωνα με τους δυο επιστήμονες ο κίνδυνος αρχίζει όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με το κρύο. Ο κίνδυνος για τη ζωή ξεκινά όταν η θερμοκρασία του σώματος, η οποία είναι κανονικά στους 36,5-37 βαθμούς, πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς.
Οι επιστήμονες προσθέτουν ότι όταν τα άτομα παραμένουν εκτεθειμένα στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα ξοδεύει όλη του την ενέργεια προσπαθώντας να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. «Αυτή είναι η αρχή της κατάψυξης. Οι λειτουργίες του σώματος, ειδικά το καρδιαγγειακό σύστημα και το νευρικό σύστημα, καθίστανται εκτός λειτουργίας και το άτομο πεθαίνει», προσθέτουν οι Τούρκοι γιατροί.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κιουτσουκοσμάνογλου, αυτή την ώρα στην νοτιοανατολική Τουρκία παρατηρείται έλλειψη οργάνωσης και καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης. Την ίδια ώρα καθυστερεί η λειτουργία των προσωρινών νοσοκομειακών μονάδων σε σκηνές.
«Είναι απαράδεκτες οι ζημιές στα ιδρύματα υγείας και η καταστροφή των κρατικών νοσοκομείων, ειδικά στην Αντιόχεια και στο Μάρας. Επίσης απαράδεκτο είναι το γεγονός ότι εκατοντάδες γιατροί που θέλουν να πάνε στη σεισμική ζώνη εθελοντικά αναμένουν τη σχετική έγκριση του Υπουργείου Υγείας», προσθέτει ο Τούρκος επιστήμονας.
Πηγή: ΚΥΠΕ