Τις ευχαριστίες του ιδίου και του ουκρανικού λαού για τη συνεχιζόμενη στήριξη έναντι του Ρώσου εισβολέα και τη βεβαιότητα πως η χώρα του θα νικήσει, εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ιστορική ομιλία του στο Westminster Hall ενώπιον των Βρετανών Βουλευτών και λόρδων.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι το Λονδίνο στήριξε τη χώρα του από την πρώτη ημέρα της πλήρους εισβολής, όταν ο υπόλοιπος κόσμος δεν είχε καταλάβει πώς έπρεπε να αντιδράσει.

Απευθυνόμενος στον πρώην Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τον ευχαρίστησε διότι «ένωσε τους υπόλοιπους όταν αυτό φάνταζε εντελώς αδύνατο».

Εξήρε την αποφασιστικότητα και τον ισχυρό χαρακτήρα των Βρετανών, που, όπως τόνισε, με τη γενναιότητα που επέδειξαν βοηθώντας την Ουκρανία δεν έκαναν συμβιβασμό στις αξίες της χώρας τους.

Ο κ. Ζελένσκι έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου με τη Ρωσία και της αντίστασης των Βρετανών στο ναζισμό.

«Πάντα θα υπερνικάμε το κακό», είπε. Πρόσθεσε πως όπως και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι «ξέρουμε πως και τώρα η ελευθερία θα νικήσει, ξέρουμε ότι η Ρωσία θα χάσει και ξέρουμε ότι η νίκη μας θα αλλάξει τον κόσμο».

Πρόσθεσε πως ο κόσμος χρειάζεται τη βρετανική ηγεσία και την ουκρανική γενναιότητα και ζήτησε συνέχιση της βοήθειας από το «συνασπισμό φίλων», που θα είναι απαραίτητος για την αποτροπή επιθετικότητας στο μέλλον σε άλλες περιοχές της χώρας.

Εξήρε δε αυτόν το συνασπισμό «αεράμυνας, κυρώσεων και αξιών» του G7 και ευχαρίστησε τη Βρετανία για την προεργασία ώστε να συσταθεί ειδικό δικαστήριο για το έγκλημα της ρωσικής επιθετικότητας και να δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός επανορθώσεων.

Ευχαρίστησε επίσης τη βρετανική κυβέρνηση για την αποστολή αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που, όπως ανέφερε, θα συμβάλλουν να υποχρεωθεί η Ρωσία σε «πλήρη υποχώρηση».

Ζήτησε δε ξανά να δοθούν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη από τη Βρετανία και τη Δύση, χαρακτηρίζοντάς τα «φτερά για την ελευθερία». Δώρισε δε στον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων το κράνος Ουκρανού πιλότου μαχητικού αεροσκάφους.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έγινε δεκτός υπό θερμά χειροκροτήματα από τα μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου.

Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο κ. Σούνακ είπε το μεσημέρι στη Βουλή πως το Ηνωμένο Βασίλειο ευελπιστεί σε νίκη των Ουκρανών εντός του έτους.

Αργότερα οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν πεδίο εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών από Βρετανούς και στη συνέχεια ο Ουκρανός Πρόεδρος θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά Κάρολο.

Όπως είπε στους Βουλευτές και λόρδους, σκοπεύει να πει στον βασιλιά πως ενώ «στη Βρετανία ο βασιλιάς είναι πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Ουκρανία κάθε πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι βασιλιάς».

Πηγή: ΚΥΠΕ