Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, επαναβεβαίωσε η νέα Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της επί του θέματος.

Η κ. Τρας, που τη Δευτέρα είχε την ευκαιρία να ακούσει τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα από τον ομόλογό της Νίκο Δένδια, δέχθηκε το μεσημέρι σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων με ερωτήσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Ο Βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Άλιν Σμιθ ανέφερε λαμβάνοντας το λόγο ότι η συνέπεια στο διεθνές δίκαιο είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, «κάτι που δεν ισχύει πουθενά περισσότερο από όσο στην Κύπρο, όπου τμήμα του νησιού παραμένει υπό παράνομη κατοχή».

Ως εκ τούτου ο κ. Σμιθ ρώτησε την Υπουργό Εξωτερικών κατά πόσο συμφωνεί ότι «η μόνη βάση για ειρήνη στην Κύπρο είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» και ότι εικασίες σαν κάποιες που έχουν ακουστεί τελευταία περί του αντιθέτου θα ήταν «βαθιά μη εξυπηρετικές» και θα συνιστούσαν οπισθοδρόμηση.

Η κ. Τρας απάντησε ότι δε συμφωνεί με τη βάση του ερωτήματος περί εικασιών, καθώς «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει μία περιεκτική λύση βασισμένη στις προηγούμενες παραμέτρους όπως εκτίθενται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Σημειώνεται ότι ο κ. Σμιθ συγκαταλέγεται μεταξύ των Βρετανών Βουλευτών από όλα τα κόμματα που το τελευταίο διάστημα έχουν ενημερωθεί για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της οργανωμένης παροικίας.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν και επαφές Βουλευτών με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου και τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ Χρίστο Καραολή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου στο Λονδίνο.