“Μια από τις γνωστές παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας”, χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επεισόδιο το οποίο τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι ελληνικά μαχητικά F16 παρενόχλησαν το τουρκικό πλοίο ‘Τσεσμέ’.

Πάντως σε ανάρτησή του στο Twitter το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού αναφέρει ότι ένα από τα 4 ελληνικά μαχητικά πλησίασε τόσο κοντά στο ‘Τσεσμέ’ και έριξε αντιπυραυλικά αντίμετρα σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το επεισόδιο έγινε χθες, προσθέτοντας ότι “κι εμείς έχουμε τους δικούς μας κανόνες και στο πλαίσιο αυτών των κανόνων μας δόθηκε η απαραίτητη απάντηση”. “Οι δραστηριότητες που διεξάγουμε εκεί είναι υδρογραφικές, σχετικές με σεισμούς, τεχνικές. Δραστηριότητες στις οποίες έχουν προβεί προηγουμένως και οι Έλληνες γείτονές μας. Όταν πραγματοποιούμε τέτοιες τεχνικές και επιστημονικές εργασίες σε δικές μας περιοχές, δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες παρενοχλήσεις, δεν συνάδουν με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Όλοι σας τα βλέπετε και τα βλέπουμε” είπε.

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι “όπως πάντα λέμε, εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, αλλά δυστυχώς πότε-πότε γίνονται τέτοιες κινήσεις. Στο θέμα αυτό, η στάση, η αποφασιστικότητα και οι ενέργειές μας είναι σαφείς. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό”.