Τα σχέδια αναζωογόνησης των ορεινών ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, που εξήγγειλε το Υπουργείο Eσωτερικών, θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο για 10 μήνες, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθούν και να βελτιωθούν σε επόμενη προκήρυξη, ανέφερε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή στο Κανάλι 6 η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Πολιτικής Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών, Ανθούλα Σαββίδου.

Η κ. Σαββίδου επανέλαβε πως στόχος είναι να αυξηθεί το ενδιαφέρον παραμονής του κόσμου στα χωριά του, ή ακόμα και η προσέλκυση νέων κατοίκων για να καταπολεμηθεί η αστυφιλία.

Σύμφωνα με την κ. Σαββίδου, το πρώτο στεγαστικό σχέδιο, στο οποίο έχουν περιληφθεί 258 κοινότητες, αφορά το 50% του κόστους να αποκτήσει κάποιος κατοικία και υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αναλόγως της σύνθεσης της οικογένειας.

Εξ αυτών, 117 κοινότητες έχουν χαρακτηριστεί εξόχως ορεινές, απόμακρες και μειονεκτικές, για τις οποίες δόθηκαν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για να προσελκυστούν περισσότεροι κάτοικοι.

Στο δεύτερο στεγαστικό σχέδιο έχουν περιληφθεί οι 128 υπόλοιπες κοινότητες και δίνονται χαμηλότερα ποσά και πάλι με εισοδηματικά κριτήρια.