Ολόκληρο το προσωπικό του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου υποβλήθηκε στο τεστ για τον κορωνοϊό και δεν υπήρξε κανένα θετικό αποτέλεσμα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου, στην οποία επισημαίνεται ότι και οι 135 συνεργάτες του, είναι ελεύθεροι του ιού.

Ο Ιατρικός Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Καθηγητής Νίκος Ζάμπογλου, σημειώνει στην ανακοίνωση ότι το κέντρο προχώρησε στη δημιουργία Τμήματος Αυξημένης Φροντίδας, εντελώς ανεξάρτητου από όλη την υπόλοιπη Κλινική, που διαθέτει 5 κλίνες, εξοπλισμένες και εφοδιασμένες με αναπνευστήρες. 

Το Τμήμα είναι έτοιμο να δεχτεί ογκολογικούς ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, με στόχο να μπορέσουν να συνεχίσουν την απαραίτητη θεραπεία τους.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου:

«Από αίσθημα ευθύνης προς τους ογκολογικούς ασθενείς μας, μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα που τώρα με τον κορωνοϊό δίνει έναν διμέτωπο αγώνα, αποφασίσαμε να ελεγχθούν όλοι οι εργαζόμενοι», δηλώνει ο Ιατρικός Διευθυντής του GOC, Καθηγητής Νίκος Ζαμπόγλου.

«Με αυτό το δραστικό μέτρο ξέρουμε ακριβώς πού στεκόμαστε τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Έτσι, μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας με βάση το Σχέδιο Δράσης που ήδη εφαρμόζεται, προστατεύοντας ασθενείς και προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, και υποστηρικτικό σε όλο το φάσμα του.

Ξέρουμε βέβαια ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Ο ιός καραδοκεί, και μπορεί ανά πάσα στιγμή να πλήξει οποιονδήποτε, έστω και αν λαμβάνουμε όσα μέτρα είναι ανθρωπίνως δυνατό. Αλλά θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε και να αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και αναλόγως θα αναπροσαρμόζουμε το Σχέδιο Δράσης μας.

Ήδη εφαρμόζουμε διπλές, εναλλασσόμενες βάρδιες σε κάθε Τμήμα, με ομάδες πλήρως επανδρωμένες και εντελώς ανεξάρτητες η μία από την άλλη ώστε, αν τυχόν υπάρξει κρούσμα σε οποιαδήποτε από αυτές, να αποσύρεται αμέσως σε απομόνωση, να απολυμαίνεται ο χώρος και να αναλαμβάνει η άλλη.

Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί να υποβληθούμε πάλι όλοι σε εξέταση, θα γίνει και αυτό. Θα ενημερώνουμε ανοικτά και υπεύθυνα όλους τους ασθενείς και φίλους μας για κάθε εξέλιξη, όπως από την πρώτη μέρα της λειτουργίας μας. Μαζί θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή την μάχη. Και μαζί θα την κερδίσουμε.

Προχωρήσαμε ήδη σε δημιουργία Τμήματος Αυξημένης Φροντίδας, εντελώς ανεξάρτητου από όλη την υπόλοιπη Κλινική. Διαθέτει 5 κλίνες, εξοπλισμένες και εφοδιασμένες με αναπνευστήρες. Είναι έτοιμο να δεχθεί ογκολογικούς ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, με στόχο να μπορέσουν να συνεχίσουν την απαραίτητη θεραπεία τους. Αυτό προϋποθέτει όμως και τη συνδρομή του Κράτους, ούτως ώστε, μαζί με την ογκολογική μας ομάδα, να τύχουν της απαραίτητης θεραπείας.

Πιστεύουμε πως πρόκειται για καινοτόμα πρωτοβουλία στην προσπάθεια της Κύπρου να κερδίσει τη μάχη κατά του κορωνοϊού, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και στους καρκινοπαθείς», διεμήνυσε στον Υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Διευθυντής του GOC.

»Διαβάσαμε αυτές τις μέρες πόσο σκληρά έχουν πληγεί οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ιταλία, επειδή όλη η προσοχή έπεσε σε αρρώστους με κορωνοϊό. Άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τις θεραπείες τους ή και να υποβληθούν σε αναγκαίες επεμβάσεις, είδαν την κατάστασή τους να επιδεινώνεται και πολλοί έχασαν τη μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Δεν μπορεί να αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο στην Κύπρο».