Σε μια λακωνική δήλωση αρκέστηκε η Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, σε σχέση με όσα κατηγορείται για την εμπλοκή του Γενικού Λογιστηρίου σε υποθέσεις του σφαγείου Cypra, ιδιοκτησίας του συζύγου της.

Δεν παρέστη τελικά στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου ο νομικός της κ. Γεωργίου, Πόλυς Πολυβίου.

«Υπηρετώ για 33 χρόνια το Γενικό Λογιστήριο και 3 χρόνια πριν την αφυπηρέτησή μου, επιχειρείται η σπίλωση της προσφοράς μου όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε η Γενική Λογίστρια. Είναι άδικο, όπως είπε, να συμβαίνει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι ουδέποτε υπήρξε η παραμικρή εύνοια προς οποιαδήποτε πλευρά από μέρους της.

Η κ. Γεωργίου έκανε λόγο για ανελέητη επίθεση που δέχεται από Μέσα Ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, οι θεσμοί θα έπρεπε είναι πάνω από όλα.

Στη συνεδρία, ο Γενικός Ελεγκτής ανέλυσε τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσής του με την οποία εισηγείται την πειθαρχική δίωξη της Γενικής Λογίστριας και του πρώην πρώτου λογιστή για το θέμα της εγγυητικής επιταγής, η οποία δεν εξαργυρώθηκε το 2017 επειδή δόθηκαν οδηγίες για κατάσχεση και μη εξαργύρωση της εγγυητικής επιταγής που αφορούσε το σφαγείο Cypra, από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, διαφαίνεται ότι ο τότε πρώτος λογιστής ενήργησε μετά από διάταγμα δικαστηρίου που εξασφαλίστηκε αυθημερόν και εντολές της Γενικής Λογίστριας που δόθηκαν από την ίδια στο γραφείο της.

Ο διευθυντής των κτηνιατρικών υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, σημείωσε ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα. Επιβεβαίωσε δε ότι ζητήθηκε από τον τότε πρώτο λογιστή η ακύρωση της εγγυητικής από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες είχαν την ευθύνη ως η αναθέτουσα αρχή της είσπραξης της επιταγής.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, αναφέρθηκε στο ζήτημα του κλεισίματος του κρατικού σφαγείου της Κοφίνου, σημειώνοντας ότι έκλεισε το 2013 και η κυβέρνηση είχε την πρόθεση να το ενοικιάσει και γι’ αυτό άρχισε τη διαδικασία η οποία, ωστόσο, δεν εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έκανε λόγο για ιδιάζουσα σχέση του Γενικού Ελεγκτή με τη Γενική Λογίστρια επειδή ο κ. Χασαπόπουλος, λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πίεζε να πάρει την προσφορά συγκεκριμένου διαγωνισμού υπέρ της εταιρείας Cypra. Ο κ. Χάσικος ανέφερε πως η Γενική Λογίστρια μετείχε στη συμβουλευτική επιτροπή η οποία αποφάσισε την προαγωγή του κ. Χασαπόπουλου σε γενικό διευθυντή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Τις αναφορές του κ. Χάσικου απέρριψε ο Γενικός Ελεγκτής, σημειώνοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε μια επιστολή με την οποία αναφέρει πως ήταν παράνομη η διαδικασία ενοικίασης του σφαγείου της Κοφίνου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημείωσε ακόμα, ότι όλες οι προαγωγές που εγκρίνονται από την συμβουλευτική επιτροπή, αφορούν όλους τους Γενικούς Διευθυντές όλων των Υπουργείων που ελέγχει η Ελεγκτική Υπηρεσία.