Ποινή φυλάκισης σε κατηγορούμενο για εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση ενήλικης, μια από τις μεγαλύτερες ποινές που επιβλήθηκε από το 2014, για τέτοιας φύσεως αδικήματα, επέβαλε πρόσφατα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει πως το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού επέβαλε την ποινή φυλάκισης 8 ετών στην κατηγορία της εμπορίας προσώπων, ποινή φυλάκισης 8 ετών στην κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενήλικης, ποινή φυλάκισης 4 ετών στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ποινή φυλάκισης 2 ετών στην κατηγορία του αποζείν από κέρδη πορνείας, σε κατηγορούμενο πρόσωπο, το οποίο κρίθηκε ένοχο για τη διάπραξη των πιο πάνω αδικημάτων.

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία οι ποινές φυλάκισης συντρέχουν.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποινές που επιβλήθηκε από το 2014 για τέτοιας φύσεως αδικήματα, με το Δικαστήριο να σημειώνει στην απόφασή του ότι ο κατηγορούμενος, με σκοπό να εκμεταλλευτεί την παραπονούμενη, χρησιμοποίησε προς όφελός του την ευάλωτη θέση της και την ανάγκη της για χρήματα.

Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τη σοβαρότητα της εγκληματικής συμπεριφοράς του κατηγορουμένου και με δεδομένη την ανάγκη για αποτροπή, αφού, όπως μεταξύ άλλων σημειώνει «τα αδικήματα εμπορίας προσώπων έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας», επέβαλε στον κατηγορούμενο τις ποινές της πολυετούς φυλάκισης, ως οι μόνες αρμόζουσες ποινές.

Χαρακτηριστικά, το Δικαστήριο αναφέρει ακόμη στην απόφασή του ότι «η εμπορία προσώπων αποτελεί μια αποτρόπαια μορφή παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ενώ σημειώνει ότι «έχει δυστυχώς λάβει διεθνώς μεγάλες διαστάσεις και θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος».

«Και αυτό», σημειώνει, «δεν είναι τυχαίο. Η εξασφάλιση τεράστιου κέρδους που διοχετεύεται σε διεθνή δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος αναμφίβολα συνιστά την κινητήρια δύναμη για την εμφάνιση και τη ραγδαία εξάπλωση αυτού του φαινομένου, […] με τους δράστες, κατ’ ουσίαν, να εκμεταλλεύονται την ευάλωτη θέση του θύματος, είτε αυτή αφορά στην οικονομική του εξαθλίωση είτε το χαμηλό μορφωτικό ή νοητικό του επίπεδο και γενικότερα την απελπισία του».

Η Νομική Υπηρεσία αναφέρει πως η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Μαρίνα Μασούρα.