Η Ουκρανία παρουσίασε την νέα εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη.

Η Victoria Shi θα κάνει επίσημες δηλώσεις εκ μέρους του υπουργείου οι οποίες εξακολουθούν να γράφονται από ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αυτός ο ρόλος ανατίθεται σε ψηφιακό εκπρόσωπο.

Το όνομα της εκπροσώπου βασίζεται στη λέξη «νίκη» και στην ουκρανική φράση για την τεχνητή νοημοσύνη (shtuchniy intelekt).

Ο κύριος λόγος για τη δημιουργία της ήταν η «εξοικονόμηση χρόνου και πόρων» για τους διπλωμάτες, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Δημιουργοί της Shi είναι μια ομάδα που ονομάζεται Game Changers, η οποία έχει δημιουργήσει και άλλο περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Βάσισαν την εμφάνιση και τη φωνή της Shi σε ένα πραγματικό πρόσωπο, τη Ροζαλί Νόμπρε, τραγουδίστρια και πρώην διαγωνιζόμενη στην ουκρανική εκδοχή του ριάλιτι The Bachelor.

Η Νόμπρε γεννήθηκε στην ελεγχόμενη πλέον από τη Ρωσία πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Το υπουργείο δήλωσε ότι η Νόμπρε συμμετείχε δωρεάν.

Για να αποφευχθούν οι απομιμήσεις, οι δηλώσεις θα συνοδεύονται από έναν κωδικό QR που θα τις συνδέει με τις εκδόσεις κειμένου στον ιστότοπο του υπουργείου. Η Shi θα σχολιάζει τις προξενικές υπηρεσίες, ένα αμφιλεγόμενο θέμα.

Η Ουκρανία ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα τις εν λόγω υπηρεσίες για τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία που ζουν στο εξωτερικό, καθιστώντας απαραίτητο να επιστρέψουν στη χώρα τους για διοικητικές διαδικασίες και ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με την επιστράτευση.