Τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας έχουν προκαλέσει οι εικόνες με νεκρούς αμάχους στους δρόμους της Μπούτσα.

Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα.

Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών.

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν «σφαγή» στην πόλη ενώ η Ρωσία μιλάει για προβοκάτσια, «παραγγελία» των ΗΠΑ και συνωμοσία για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό με τους νεκρούς αμάχους στην Μπούτσα  “παραγγέλθηκε” από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

“Ποιοί είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ”, σημείωσε χθες σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως είπε η Ζαχάροβα, η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες αυτές με τους νεκρούς αμάχους υποδηλώνει ότι το θέμα εντάσσεται σε ένα σχέδιο με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ερευνούν την πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων εκατοντάδων ανθρώπων γύρω από πόλεις έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αύριο Τρίτη.

Ωστόσο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε γνωστό ότι η Μόσχα ζητά να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να συζητηθεί η «κλιμάκωση της βίας» εκ μέρους του Κιέβου.

Στο μεταξύ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, κράτη μέλη της Ε.Ε πιέζουν για την επιβολή νέων, ακόμη βαρύτερων κυρώσεων στη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη εξετάζει σειρά μέτρων, που εστιάζουν περισσότερο στο να κλείσουν τα όποια «παραθυράκια» στις υφιστάμενες κυρώσεις και την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.

Δεν αποκλείονται νέες απαγορεύσεις στις εξαγωγικές τεχνολογικών και άλλων αγαθών, αλλά και ακόμη βαρύτερες κυρώσεις σε τράπεζες που έχουν ήδη αποκλειστεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Θεωρείται επίσης πολύ πιθανό να μεγαλώσει αρκετά η λίστα των προσώπων, που βαρύνονται με κυρώσεις.

Ορισμένα κράτη – μέλη τονίζουν πως μετά και τη σφαγή στη Μπούτσα υπάρχει πλέον ανάγκη να επιβληθούν ταχύτατα αυστηρότερες κυρώσεις, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία επί των λεπτομερειών του νέου πακέτου ή ως προς το πότε θα πρέπει αυτό να εφαρμοστεί.

Όσον αφορά στις διορθρωτικές κινήσεις που ήδη σχεδιάζει η Κομισιόν, πάντως, αυτές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθουν εντός της εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι ένας μικρός αριθμός χωρών, υπό τη Γερμανία, αντιτίθενται σθεναρά στην επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, στο θαλάσσιο εμπόριο και σε άλλους στρατηγικής σημασίας τομείς, θεωρώντας πως το πλήγμα θα είναι ισχυρότατο για την Ευρώπη.

Από τη στιγμή που για την επιβολή κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία, όσο δεν αλλάζει η στάση αυτών των χωρών οι τομείς αυτοί θα μένουν στο απυρόβλητο.

Παρόλα αυτά και αυτές οι χώρες που δεν θέλουν ενεργειακό εμπάργκο κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου.