Τη δική του εξήγηση και εκδοχή για την αναζωπύρωση της φωτιάς στην εκκλησία του Αγίου Μάμα, έδωσε με δηλώσεις του στο Κανάλι 6 ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Αντρέας Κεττής. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε ολιγωρία εκ μέρους της Πυροσβεστικής, είπε, όταν η Υπηρεσία κλήθηκε στις 5.24 χθες το απόγευμα να αντιμετωπίσει τη φωτιά.

Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε -ανέφερε ο κ. Κεττής- με πυροσβεστικές μονάδες από τους σταθμούς Μονιάτη και Λεμεσού κι οι πυροσβέστες, εισερχόμενοι στον ναό με αναπνευστικές συσκευές, κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν την φωτιά που είχε επηρεάσει μέρους του ιερού και του τέμπλου.

Από τον χώρο, με υποδείξεις του ιερέα, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, απομακρύνθηκαν κάποιες αρχαίες εικόνες που ήταν εύκολο να αποσπαστούν από το τέμπλο. Κατά την επιθεώρηση που έγινε με θερμικές κάμερες από την Πυροσβεστική, μετά την τελική κατάσβεση της φωτιάς, δεν εντοπίστηκε οποιαδήποτε ενεργή εστία, που θα μπορούσε να προκαλέσει αναζωπύρωση. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Πυροσβεστική αποχώρησε, είπε ο κ. Κεττής.

Για την αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε τις μεταμεσονύχτιες ώρες, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής εκτίμησε πως «προφανώς κάποιο φλεγόμενο σωματίδιο έπεσε σε χαραμάδα του ξύλινου τέμπλου και συντηρήθηκε ως αργά». Διευκρίνισε πως η πραγματική αιτία θα διαφανεί πιθανόν από τις έρευνες που θα ακολουθήσουν. Αναφορικά με την ευθύνη της Πυροσβεστικής για την απουσία της Υπηρεσίας από τον χώρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν σημειώθηκε η αναζωπύρωση, ο κ. Κεττής απάντησε πως υπεύθυνος να διατάξει έρευνα είναι ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής.

Από το τέμπλο ξεκίνησε η φωτιά

Από το τέμπλο ξεκίνησε η φωτιά που κατέκαψε σχεδόν ολοκληρωτικά την ιστορική εκκλησία του Αγία Μάμαντος στην ομώνυμη κοινότητα Λεμεσού.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 5 χθες το απόγευμα και αρχικά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής και τη συμβολή των κατοίκων. Μέχρι τότε είχαν σημειωθεί ζημιές σε μικρό τμήμα του εικονοστασίου και στο ιερό.

Ωστόσο λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα η φωτιά αναζωπυρώθηκε και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, καταστρέφοντας το εικονοστάσι, σκάμνους, βιβλία, το ευαγγέλιο και άλλο εξοπλισμό, ενώ μαύρισαν οι τοίχοι του γοτθικού τύπου ναού. Μιλώντας στο Κανάλι 6, ο ιερέας της κοινότητας, Ειρηναίος, φανερά συγκλονισμένος από την καταστροφή, αναφέρθηκε στο πως ξέσπασε η φωτιά και είπε ότι η εκκλησία καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στο τέμπλο της εκκλησίας που είναι κτίσμα του 1912 όπως ανέφερε, υπήρχαν μόνο αρχαίες εικόνες. Το πρωί, όπως μας είπε, επισκέφθηκε την εκκλησία και ο Μητροπολίτης Λεμεσού για να δει από κοντά τις ζημιές.

Στην φλεγόμενη εκκλησία έσπευσε από την πρώτη στιγμή και ο κοινοτάρχης Κώστας Αχιλλέως. Σε δηλώσεις του στον σταθμό μας, ανέφερε ότι η φωτιά είχε γεμίσει καπνούς και η κατάσταση ήταν δύσκολη. Κάτοικοι εκφράζουν παράπονα για τη στάση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αποχώρησε χωρίς να παραμείνει κλιμάκιο προληπτικά στον χώρο και να αποτρέψει την αναζωπύρωση της φωτιάς που προκάλεσε πολλαπλάσιες ζημιές στην Εκκλησία.