Την προκλητική θέση ότι, εάν υπάρξουν διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, αυτές θα είναι μεταξύ δύο κρατών επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Υποστήριξε ακόμη ότι πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να εξισωθούν οι συνθήκες για δύο κράτη.
Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, ο κύριος Φιντάν είπε ότι οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες, για τη Συνάντηση Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στις επτά Δεκεμβρίου.

«Είναι ντροπή η παράνομη πολιορκία στη Γάζα»

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «είναι ντροπή η παράνομη πολιορκία και οι απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα να συνεχίζονται ακόμη. Το ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι οι δυτικές χώρες, που έχουν επιρροή στο Ισραήλ, σιωπούν μπροστά στις φρικαλεότητες στη Γάζα και στηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ. Αυτή η κατάσταση θα ανοίξει την πόρτα σε άλλες κρίσεις και θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμμαχίες».
«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τους βομβαρδισμούς σε τζαμιά. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε μαζί για διαρκή ειρήνη. Είναι σημαντικό για τις χώρες της περιοχής να μιλήσουν με μία φωνή για να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967», ανέφερε.
Για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, ο Χακάν Φιντάν είπε «συνεχίσαμε τις επαφές μας με την αμερικανική Κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έχουμε εκφράσει σε όλα τα επίπεδα την προσδοκία μας ότι το αίτημα προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό χωρίς όρους και περιορισμούς. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια θέματα στα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα».