Λανθασμένη θεωρεί η ΑΕΛ την απόφαση να μην ξεκινήσει ο χθεσινός αγώνας με τον Απόλλωνα στο Τσίρειο, ενώ επιρρίπτει ευθύνες για τη μη έναρξη στην Αστυνομία.

Από την άλλη, ο Απόλλωνας κατηγορεί τους οπαδούς της ΑΕΛ για τα επεισόδια, σημειώνοντας πως εκτός από τις πέτρες που ρίχθηκαν προς τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, ρίχθηκαν και αυτοσχέδιες μολότοφ που ευτυχώς δεν εξερράγησαν.

Ο Απόλλωνας, σε ανακοίνωση του ΔΣ, καταδικάζει αρχικά με τον πλέον έντονο τρόπο τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν τόσο εντός όσο και εκτός του Τσιρείου Σταδίου.

Αφού αναφέρει πως ο αγώνας χαρακτηρίστηκε ως υψηλού κινδύνου από την Αστυνομία, αναφέρει πως δυστυχώς, όμως, χθες βιώσαμε πρωτοφανή και πρωτάκουστα για το κυπριακό ποδόσφαιρο γεγονότα, με αποκορύφωμα αυτό, το οποίο ήταν πραγματικά σοβαρό και επικίνδυνο και αποτέλεσε την αίτια για τη μη διεξαγωγή του αγώνα αναμεσά στις δυο ομάδες, όπως καταγράφονται αυτολεξεί στην επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας Κύπρου.

Επικαλούμενο την ανακοίνωση της Αστυνομίας, το ΔΣ του Απόλλωνα σημειώνει πως «οπαδοί της ΑΕΛ […] φέρονται να προκάλεσαν ζημιά στο τσιμεντένιο στρώμα της κερκίδας και στις καρέκλες, ενώ κατά την αποχώρηση των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΛΛΩΝΑ μετά την προθέρμανση, αυτοί δέχθηκαν πέτρες από μπετόν που αφαιρέθηκαν προηγουμένως από την κερκίδα της ΑΕΛ».

Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί, προστίθεται στην ανακοίνωση, με ιδιαίτερη ανησυχία ότι εκτός από τις πέτρες που ρίχθηκαν προς τους ποδοσφαιριστές μας με κίνδυνο την ίδια αυτή καθ’ εαυτή την σωματική τους ακεραιότητα, ρίχθηκαν και αυτοσχέδιες μολότοφ, που ευτυχώς δεν εξερράγησαν και/ή δεν εκπυρσοκρότησαν.

Ο Απόλλωνας προσθέτει πως τόσο η Αστυνομία όσο και ο παρατηρητής του αγώνα έχουν εξασφαλίσει τεκμήρια, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, παρόμοιο με αυτό που δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το οποίο σε κάθε περίπτωση ευρίσκεται στην κατοχή τους και τίθεται στην διάθεση όλων.

Στην ανακοίνωση, ο Απόλλωνας σημειώνει πως, επειδή μπορεί να διαβλέπει μια προσπάθεια εξίσωσης της συμπεριφοράς των οπαδών των δύο ομάδων και διαστρέβλωσης ή παραποίησης των πραγματικών γεγονότων, σε σχέση με την ουσιαστική αιτία μη διεξαγωγής του αγώνα αλλά και εν γένει της όλης εικόνας, ενημερώνει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να το πράξει, ούτε να βλάψει τα συμφέροντα της Ομάδας.

Καταλήγοντας, αναφέρει ο Απόλλωνας πως τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει επιτέλους να οδηγούνται άμεσα ενώπιον της δικαιοσύνης και ενόσω παραμένουν ατιμώρητες, τα γεγονότα θα επαναλαμβάνονται μέχρι να θρηνήσουμε θύματα για να αναγκαστούν οι αρμόδιοι να λάβουν αυστηρά μέτρα που θα έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί. «Όσοι πρωταγωνίστησαν ψες σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου, θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης και ο Απόλλωνας δηλώνει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα του για να συμβάλει προς την κατεύθυνση της πάταξης κάθε είδους βίας», καταλήγει.

Σε ανακοίνωση της, η Διοίκηση της ΑΕΛ Ποδόσφαιρο τοποθετήθηκε στα γεγονότα σημειώνοντας αρχικά πως με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζουν τα επεισόδια και οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.

«Ωστόσο, θεωρούμε την απόφαση για την αναβολή του αγώνα ως λανθασμένη και ατεκμηρίωτη», αναφέρει.

Τα γεγονότα μετά την αναβολή και ο τρόπος που αποχώρησαν οι φίλαθλοι των δύο ομάδων από τις κερκίδες δίνει την απάντηση στην Αστυνομία κατά πόσον θα μπορούσε να διεξαχθεί ο αγώνας ή όχι ή πόσο επικίνδυνο ήταν να γίνει ο αγώνας, αναφέρει σημειώνοντας πως οι φίλαθλοι των δύο ομάδων αποχώρησαν μαζικά μετά την διακοπή χωρίς να έρθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους μέσα ή έξω από το γήπεδο και τα όποια επεισόδια έγιναν εκτός γηπέδου ήταν με τη συμμετοχή της Αστυνομίας και όχι μεταξύ των φιλάθλων.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση της Αστυνομίας να μην παρέχει ασφάλεια στον διαιτητή του αγώνα ήταν λανθασμένη και ατεκμηρίωτη και έκρυβε άλλες προθέσεις. Ιδιαίτερα αφού η απόφαση αυτή λήφθηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας χωρίς να υπάρχει επαρκής ενημέρωση», αναφέρει η ΑΕΛ.

Όσον αφορά τον διαιτητή, σημειώνει η ΑΕΛ πως αυτός δεν είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο ίδιος κατά πόσο ήταν κατάλληλες οι συνθήκες για ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Διερωτάται επίσης γιατί η Αστυνομία δεν παρείχε ασφάλεια στον διαιτητή, ενώ σε πρόσφατο αγώνα και πάλι στη Λεμεσό στο ίδιο γήπεδο, αγώνας που διακόπηκε προσωρινά, με μάχες και τραυματισμούς σοβαρούς φιλάθλων μέσα στον αγωνιστικό χώρο, πετροπόλεμο από τις εξέδρες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες συνεχίστηκε κανονικά, με την εγγύηση της Αστυνομίας για την ασφάλεια του διαιτητή και του αγώνα.

Αναφέρει επίσης πως η ΑΕΛ θα διεκδικήσει τη διεξαγωγή του αγώνα επειδή οι βαθμοί πρέπει να κερδίζονται μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και όχι με «παράξενες νουθεσίες και αποφάσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ