Τα αιτήματα για απονομή δικαιοσύνης και τιμωρίας όλων των υπευθύνων για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου μεταφέρθηκαν εκ νέου σήμερα έξω από τη Νομική Υπηρεσία κατά την παγκύπρια διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε από την οικογένειά του.

Η μητέρα του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, Αντριάνα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκταφή των λειψάνων του παιδιού της προκειμένου να εξεταστούν εκ νέου, τόνισε πως ακόμα δεν έγινε ούτε μια σύλληψη και δεν έχει τιμωρηθεί κανείς.

Η κ. Νικολάου δήλωσε ότι η μέρα συμπίπτει με την Μέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία «έχουν καταπατηθεί στο έπακρον» στην περίπτωση του Θανάση, “όχι μόνο από όσους προκάλεσαν τον θάνατό του τους οποίους άφησαν να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και ατιμώρητοι ανάμεσά μας για 17 ολόκληρα χρόνια αλλά και από την Πολιτεία”, όπως είπε.

Επιπλέον, η κ. Νικολάου κάλεσε όσους ευθύνονται να παραδοθούν και να ομολογήσουν για να ελαφρύνουν τη θέση τους. Ακόμη, κάλεσε όλους όσοι γνωρίζουν, να μιλήσουν άμεσα γιατί αν δεν μιλήσουν «κατατάσσονται στην συνενοχή και συνεργασία με τους εγκληματίες».

«Κανένας Γενικός Εισαγγελέας και κανένα δικαστήριο δεν μπορούν να φέρουν πίσω το παιδί μου, αλλά οφείλουν να αποδώσουν δικαιοσύνη με τη σύλληψη των δολοφόνων του», είπε η κ. Νικολάου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαμαρτυρία συμμετείχαν πολίτες από όλη την Κύπρο, ενώ έξω από τη Νομική Υπηρεσία είχαν αναρτηθεί πανό. Ορισμένα έγραφαν «Οφθαλμοφανές έγκλημα, χωρίς δολοφόνους», «17 χρόνια κουκουλωμένο έγκλημα…ντροπή σας», «Φτάνουν οι εμπαιγμοί και το ροκάνισμα του χρόνου» , «Απαιτούμε την τιμωρία των δολοφόνων και των ενόχων» και «Απαιτούμε την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης».

Σημειώνεται ότι η κ. Νικολάου μίλησε χθες στο ΚΥΠΕ και ανέφερε ότι «η Πολιτεία έπρεπε να είναι από την αρχή δίπλα μας και να μας στηρίξει, εφόσον το παιδί μας ήταν στον στρατό και υπηρετούσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντί να μας υποστηρίξει και να μας συμπαρασταθεί, μας πολεμούσε. Δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια μάς καταπίεζαν να δεχτούμε ότι το παιδί μας ήταν αυτόχειρας», είπε.

Λέγοντας ότι έχει αποδειχτεί και επιστημονικά πλέον ότι ο Θανάσης είναι κτυπημένος εκ προθέσεως και στραγγαλισμένος, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτά που έκαναν τόσα χρόνια», ζητώντας να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την ατιμωρησία.

«Έχει δύο χρόνια τώρα που έγινε η εκταφή, κανένα δεν έχουν συλλάβει, κανένα δεν έχουν τιμωρήσει και μας ταλαιπωρούν και ροκανίζουν τον χρόνο συνεχώς. Είναι απαράδεκτο», συμπλήρωσε. Όσο δεν αποδίδονται ευθύνες και δεν συλλαμβάνεται κανένας, δεν δικαιώνεται ο Θανάσης, είπε η κ. Νικολάου, μιλώντας για συγκάλυψη «επειδή γνωρίζουν ποιοι το έκαναν. Αν δεν γνώριζαν, θα έψαχναν να τους βρουν», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θανάσης Νικολάου, βρέθηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, ενώ εξέτιε τότε τη στρατιωτική του θητεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ