Στα έξι ανήλθαν σήμερα τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο, από σύνολο 1.774 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές.

Συγκεκριμένα:

  • Από σύνολο 166 διαγνώσεων από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, βρέθηκαν 3 θετικά περιστατικά
  • Από σύνολο 280 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων δεν εντοπίστηκαν κρούσματα
  • Από σύνολο 2 εργαστηριακών διαγνώσεων σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό τις προηγούμενες μέρες δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.
  • Από σύνολο 595 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία προέκυψε ένα περιστατικό, ενώ από σύνολο 33 διαγνώσεων που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας βρέθηκαν 2 κρούσματα.
  • Από 698 διαγνώσεις από τον έλεγχο 2.000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων, καθώς και στους οίκους ευγηρίας, δεν εντοπίστηκε κανένα θετικό κρούσμα.

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών περιστατικών ανήλθε στα 889, περιλαμβανομένων των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

«Σύμφωνα με τα δεδομένα, μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 9 άτομα, με ένα εξ αυτών να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή. Δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά πέντε ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Καθώς ερχόμαστε σταδιακά σε επαφή με όλο και περισσότερο κόσμο, οφείλουμε να παραμένουμε σε επιφυλακή. Η έννοια της ατομικής ευθύνης του κάθε ενός από εμάς γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας. Στο παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας. Τα συμπτώματα αυτά τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές, πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, ρίγος, μυαλγίες, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Ο έγκαιρος διαγνωστικός έλεγχος των ύποπτων περιστατικών, η διάγνωση, η απομόνωση και η θεραπεία, είναι τα μέτρα που σαν κοινωνία πρέπει να εφαρμόσουμε για να προστατευτούμε, να διατηρήσουμε την καλή εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή και να προχωρήσουμε μπροστά».