Εξακολουθεί να κυριαρχεί το αγγλικό στέλεχος σε δείγματα θετικά στον κορωνοϊό που στάλθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σε δύο δείγματα από τα συνολικά 170 εντοπίστηκε και το ινδικό στέλεχος.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφόρηση που έλαβε από το ECDC, σε εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν σε 170 θετικά στον ιό δείγματα, ανιχνεύθηκαν οι ακόλουθες μεταλλάξεις:

Σε 166 δείγματα εντοπίστηκε το αγγλικό στέλεχος (Β.1.1.7)
Σε 2 δείγματα εντοπίστηκε το ινδικό στέλεχος (Β.1.617.2)
Σε 2 δείγματα εντοπίστηκε το στέλεχος C.36, που δεν αποτελεί παραλλαγή ανησυχίας (variant of concern)

Τα δείγματα που εξετάστηκαν αφορούν θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 21 Μαΐου. Τα 91 άτομα έχουν μόνιμη κατοικία στην επαρχία Λευκωσίας, τα 46 άτομα στην επαρχία Λεμεσού, τα 8 άτομα στην επαρχία Πάφου, τα 16 άτομα στην επαρχία Λάρνακας και τα 9 άτομα στην επαρχία Αμμοχώστου.

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζεται ότι, παρά τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τους ελέγχους που γίνονται σε επιβάτες που ταξιδεύουν στην Κύπρο, το ενδεχόμενο εισόδου των νέων μεταλλάξεων του ιού στη χώρα παραμένει αυξημένο. Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός υψηλού ποσοστού του πληθυσμού και η πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι το ισχυρότερο όπλο για να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να ανακοπεί η εμφάνιση νέων πιο μεταδοτικών στελεχών.