Η προβλεπόμενη διαδικασία της πειθαρχικής έρευνας που αφορά στην πυρκαγιά στο τμήμα αποθείωσης της «Μονάδας 3» της ΑΗΚ στο Βασιλικό, τον Νοέμβριο 2016, είναι υπό εξέλιξη και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ τηρείται ενήμερο για την πρόοδο του θέματος, αναφέρει απάντηση της Αρχής σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε το Κανάλι 6 προς τον πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου.

Προστίθεται πως, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα από προσωπικό της, η ΑΗΚ έχει ενεργήσει και για την εν λόγω περίπτωση με βάση τους Κανονισμούς της και τον Πειθαρχικό της Κώδικα.

Αναφέρεται, τέλος, πως η ΑΗΚ θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια του προσωπικού και του εξοπλισμού της και προς αυτή την κατεύθυνση δίδεται η διαβεβαίωση ότι θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις της, μόλις η υπό εξέλιξη πειθαρχική διαδικασία ολοκληρωθεί.

Το ερώτημα που είχε θέσει ο ραδιοσταθμός μας στο Συμβούλιο της ΑΗΚ ήταν κατά πόσο θεωρεί δικαιολογημένη την καθυστέρηση που παρατηρείται για την ολοκλήρωση της έρευνας, δεδομένου ότι η πυρκαγιά σημειώθηκε το 2016 και η Αρχή Ηλεκτρισμού και, κατ’ επέκταση, οι πολίτες έχουν υποστεί σημαντική ζημιά από αυτήν.

Στο μεταξύ, όπως έγραψε σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος, το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ ασκεί πίεση στην υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, ώστε ποσό 11 εκατομμυρίων ευρώ να μετακυλιστεί στους καταναλωτές ρεύματος, παρ’ ότι η ΡΑΕΚ είχε αποφασίσει από το 2019 να το καταβάλει η ίδια η Αρχή από τα ταμειακά της διαθέσιμα, επειδή είχε καθυστερήσει με ευθύνη της την αποκατάσταση της μονάδας 3 στο Βασιλικό, μετά την καταστροφή σημαντικού μέρους της από την πυρκαγιά του 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ η απόφαση της ΡΑΕΚ το 2019 προέβλεπε να επιβαρυνθεί το ταμείο της ΑΗΚ και όχι οι καταναλωτές ρεύματος, με 14,7 εκατ. ευρώ, ως πρόσθετο λειτουργικό κόστος που προήλθε από τη μη παράδοση προς χρήση της μονάδας 3 από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, η ΑΗΚ επανήλθε δύο χρόνια μετά και με παρεμβάσεις της προς την αρμόδια υπουργό, διεκδικεί την επιστροφή του εν λόγω ποσού, μειωμένου κατά 3,7 εκατομμύρια.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως δεν πρέπει να αναμένεται θετική απάντηση από τη Νατάσα Πηλείδου, καθώς η υπουργός ούτως ή άλλως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ή να ανατρέψει την αρχική απόφαση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, για μετακύλιση του πρόσθετου κόστους ηλεκτροπαραγωγής για το οκτάμηνο 2019 στην ΑΗΚ και όχι στους καταναλωτές.