Στις 14 Μαΐου του 1899 γεννήθηκε στην Τήνο από Τηνιακό πατέρα και Χιώτισσα μητέρα, ο Στελλάκης Περπινιάδης, ένας από τους καλύτερους ερμηνευτές του ρεμπέτικου, ο πιο γλυκόλαλος, ο πιο δημοφιλής της εποχής του.

Με δύσκολα παιδικά χρόνια στην Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη, βρέθηκε στρατιώτης στη Σμύρνη και πρόσφυγας στον Πειραιά. Έμαθε από μικρός να ψέλνει, πήρε μαθήματα βυζαντινής μουσικής δίπλα σε σπουδαίους ιεροψάλτες της εποχής, γνώρισε το σμυρνέικο και μετά το ρεμπέτικο τραγούδι.

Όταν ξεκίνησε να τραγουδάει στον Πειραιά, δίπλα στον Μανώλη Μαργαρώνη, ενθουσίασε τους πάντες. Ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις το 1929 και έκτοτε συνεργάστηκε με όλους: Από τον Κώστα Σκαρβέλη, τον Βαγγέλη Παπάζογλου και τον Γιώργο Κάβουρα μέχρι τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Μανώλη Χιώτη. Μας άφησε εξαιρετικά σεγόντα, εκτός από τον Στράτο Παγιουμτζή, με τη Ρίτα Αμπατζή, τη Μαρίκα Νίνου, τη Σωτηρία Μπέλλου, την Ιωάννα Γεωργακοπούλου. Πάνω απ΄ όλα όμως, ο Στελλάκης Περπινιάδης άφησε για πάντα το χνάρι του, χνάρι μελωδικό και βαθύ, με τη στάση, τον χαρακτήρα, τη γνώση και την αγάπη του για το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη