Τον Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία. Και ξέσπασε πόλεμος. Έναν χρόνο μετά, στις 8 Φεβρουαρίου του 2023, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία ως απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Εκεί μίλησε και ο Ρότζερ Γουότερς: ειρηνιστής, ακτιβιστής, ιδρυτικό μέλος, μπασίστας, τραγουδιστής και στιχουργός των Pink Floyd, του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος που έχει πουλήσει περισσότερους από 300 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Ο Ρότζερ Γουότερς είπε ότι θα προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα των εκατομμυρίων ανθρώπων που αποτελούν την «άφωνη πλειοψηφία» αυτού του πλανήτη. «Είμαστε οι πολλοί που δεν συμμετέχουμε στα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας. Δεν μεγαλώνουμε τους γιους ή τις κόρες μας για να γίνουν με τη θέλησή μας τροφή στα κανόνια σας. Κατά τη γνώμη μας, η μόνη λογική δράση σήμερα είναι να ζητήσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Όχι αν, όχι αλλά, όχι και. Ούτε μία ζωή Ουκρανού ή Ρώσου δεν πρέπει ακόμα να χαθεί. Ούτε μία. Είναι όλες πολύτιμες στα δικά μας μάτια», είπε μεταξύ άλλων ο Ρότζερ Γουότερς, καταλήγοντας: «Πρόεδρε Μπάιντεν, Πρόεδρε Πούτιν, Πρόεδρε Ζελένσκι, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι σας, παρακαλούμε αλλάξτε πορεία τώρα! Συμφωνείστε σήμερα σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία!».

Ο Ουκρανός πρέσβης στον ΟΗΕ είπε πως είναι λυπηρό για τους πρώην θαυμαστές του Ρότζερ Γουότερς «να τον βλέπουν να αποδέχεται τον ρόλο ενός ακόμη τούβλου στον τοίχο της ρωσικής παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Συνεχίστε να παίζετε την κιθάρα σας, κύριε Γουότερς», κατέληξε ο Ουκρανός διπλωμάτης. «Σας ταιριάζει περισσότερο από το να δίνετε διαλέξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πώς να κάνει τη δουλειά του. Όχι ιπτάμενα γουρούνια εδώ, παρακαλώ».

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη