Στις 31 Ιανουαρίου του 2022, έφυγε στα 68 του χρόνια ο Νίκος Αντύπας. Ο συνθέτης, ο μουσικός, ο ενορχηστρωτής. Ο άνθρωπος ο οποίος ήταν πίσω από τα περισσότερα τραγούδια που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε τα τελευταία 40 χρόνια.

Γεννημένος το 1954 στην Αθήνα, ο Νίκος Αντύπας βρέθηκε, μαθητής ακόμα στα τέλη της δεκαετίας του ’60, να παίζει κιθάρα και μετά ντραμς σε ροκ συγκροτήματα της εποχής. Με σημαντική παρουσία στους Socrates Drank the Conium, το 1985 θα αναλάβει την ενορχήστρωση στον πρώτο δίσκο του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα «Ζεστά ποτά» και θα μας δώσει έναν ήχο απολύτως καινούργιο για την εποχή.

Έκτοτε, έπαιξε κρουστά και ενορχήστρωσε δίσκους και συναυλίες σχεδόν όλων: του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μάνου Λοΐζου, του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Θάνου Μικρούτσικου, αλλά και της Μαρίας Φαραντούρη, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Γιώργου Νταλάρα, της Ελένης Δήμου, του Βαγγέλη Γερμανού, της Ελένης Βιτάλη, του Βασίλη Λέκκα, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, της Χαρούλας Αλεξίου.

Ως συνθέτης, ο Νίκος Αντύπας μας συστήθηκε το 1992, με το «Δι΄ ευχών» της Χαρούλας Αλεξίου και έκτοτε, μέχρι το τέλος, μας έδωσε τραγούδια με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και πολλούς ακόμα, τραγούδια που θα τραγουδάμε για χρόνια.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη