Στις 8 Νοεμβρίου του 1930, στην Καβάλα, γεννήθηκε από γονείς καπνεργάτες ο Χρόνης Μίσσιος. Σχολείο πήγε μόνο μέχρι την Δευτέρα δημοτικού, λόγω φτώχειας, και στην Κατοχή, βρέθηκε στα Γιαννιτσά μαζί με άλλα παιδιά, όπου τους έστειλε ο Ερυθρός Σταυρός για να μην πεθάνουν από την πείνα.

Ἐφηβος ακόμα εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση και μετά την Απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη όπου και οργανώνεται στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων. Στα 16 του χρόνια ο Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, βασανίζεται, φυλακίζεται στο Γιεντί Κουλέ και καταδικάζεται σε θάνατο. Εννέα μήνες, κάθε πρωί, 17 χρονών παιδί, περίμενε να ακούσει το όνομά του και να πάει για εκτέλεση.

Μέχρι τα 43 του, ο Χρόνης Μίσσιος θα περάσει τη ζωή του ως πολιτικός κρατούμενος σε φυλακές και εξορίες. Ώσπου το 1985, ο άνθρωπος που έμαθε να διαβάζει στις φυλακές, έγραψε το πρώτο του βιβλίο. «Καλά, εσύ σκοτώθηκες», ο τίτλος και σε λιγότερο από έναν χρόνο κάνει 13 εκδόσεις.

Σε συνέντευξή του είχε πει: «Έχουμε ήδη ξεπεράσει τον Όργουελ. Ο Χάξλεϊ ακούγεται πιο προχωρημένος, γιατί στη δική του δυστοπία τα βιβλία δεν καίγονται – απλώς δεν ενδιαφέρουν πια τους ανθρώπους».

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη