Συνήθως, από τις 16 έως και τις 31 Ιανουαρίου, κατά κανόνα κάθε χρόνο, έρχονται οι Αλκυονίδες μέρες. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, ο ήλιος λάμπει, οι θάλασσες ησυχάζουν, ο ουρανός γίνεται καταγάλανος, η ζέστη μας ξαφνιάζει και οι καρδιές μας ανοίγουν.

Οι Αλκυονίδες μέρες δεν είναι σταθερές, δεν έρχονται απαραιτήτως κάθε χρόνο, μπορεί να εμφανιστούν από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου, αλλά πάντως για να τις έχουμε, θα πρέπει να μετρήσουμε τουλάχιστον 10 συνεχόμενες ημέρες καλοκαιρίας. Τόσες περίπου χρειάζεται η Αλκυόνη, ένα πουλάκι μόλις 18 εκατοστών, με υπέροχα γαλαζοπράσινα, μπλε και πορτοκαλί χρώματα, για να γεννήσει τα αυγά της σε βράχους δίπλα στη θάλασσα, σε ποτάμια ή και σε λίμνες.

Για τις Αλκυονίδες μέρες έγραψε αιώνες πριν ο Αριστοτέλης: «Η δε Αλκυών τίκτει περί τροπάς χειμερινάς, διό και καλούνται, όταν ευδιειναί γένωνται αι τροπαί, αλκυόνειοι ημέραι…»

Τις Αλκυονίδες μέρες τις χρωστάμε στον αρχαίο ελληνικό μύθο της Αλκυόνης και του Κήυκα, που ερωτεύτηκαν σφόδρα, έγιναν ζευγάρι, ζούσαν δίπλα στη θάλασσα πανευτυχείς, νομίζοντας πως άγγιξαν την τελειότητα που μόνο οι θεοί μπορούν και δικαιούνται. Ο Δίας θύμωσε πολύ γι΄ αυτό και είπε να τους τιμωρήσει.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη